2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Újabb történelmi csúcson a hazai munkaerőhiány

2016. december 27., kedd 15:14, frissítve: kedd 16:08

Elérheti a 200 ezret is a betöltetlen álláshelyek száma, így egyre égetőbb a hazai munkaerőhiány megoldása a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint. A kormánypárt Kelet-Magyarországról pótolná a munkásokat, de hogy miként, arra konkrét terv még nincs.

„Nincsen szükség vendégmunkásokra, amíg nem rendeződik a hazai emberek helyzete. A kormány célja, hogy feltárja az erőtartalékokat, ami lehet küzdelmesebb, mint bárkit behívni. Mindenkinek segítenünk kell, senkit sem hagyhatunk az út szélén.” – Így reagált nyáron a kancelláriaminiszter arra a felvetésre, mely szerint külföldi munkavállalókkal pótolnák a magyarországi munkaerőhiányt. Az ötletet Varga Mihály is támogatta. A nemzetgazdasági miniszter akkor azt nyilatkozta a távirati irodának, hogy a hiányszakmákban szükség van szakképzett vendégmunkásokra.

A nagyberegi, történelem–földrajz szakos tanári végzettségű Krisztián dolgozott már Ausztriában, sőt, Magyarországon is építkezésen vagy a mezőgazdaságban. Most épp egy csehországi autógyári munkára készül.

„– Átszámítva körülbelül olyan 220-230 ezret meg tudok keresni Csehországban.
– Egy hónapban?
– Igen.
– És ezért nem igazán vonzó nektek Magyarország?
– Hát igen, mert ott a minimálbér kategóriába kerülnénk általában” – fogalmazott a Hír TV-nek Kovács Krisztián.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 71 551 betöltetlen munkahely volt májusban Magyarországon, azonban a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint a tényleges szám valahol 100 és 200 ezer között mozog. A szövetség alelnöke szerint az ukrán vendégmunkások számára a nyelvi hasonlóságok miatt csábítóbb Csehország és Lengyelország.

„Vannak olyan szakképzett munkakörök, amik nem elégíthetőek ki sajnos Magyarországról, nincsen már olyan belső forrás, amiből ez – akár rövid, akár 1-2 éves távon – kielégíthető lenne, tehát ahhoz, hogy a gazdaság, ezek a vállalatok működni tudjanak, ott mindenképpen szükséges szakképzett szakmunkások, ne adj isten mérnökök, informatikusoknak Magyarországra hozatala” – emelte ki Rolek Ferenc, a szövetség alelnöke.

Magyarországon folyamatosan csökken a munkanélküliség, mondta el a Hír TV kérdésére a nagyobbik kormánypárti frakció szóvivője. Halász János szerint a számok gyakorlatilag azt jelentik, hogy nincsenek tényleges álláskeresők. „De vannak az országnak olyan részei, ahol még jobb adatok vannak, és vannak részei, ahol pedig rosszabb adatok vannak. Ezt nem kell titkolnunk, ezt tudjuk. A képviselők ezt különösen tudják, akik Kelet-Magyarországon például egyéni képviselők. És ott kell segítenünk. Hogy belső, magyarországi közös megoldást hogy találunk, ezen is kell dolgozni” – jelentette ki a Fidesz-frakció szóvivője.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016 harmadik negyedévében 5 százalék alá csökkent a munkanélküliség, ezzel párhuzamosan nőtt újabb történelmi csúcsra a hazai munkaerőhiány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!