2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Újabb Orbán-közeli milliárdos kaszálhat nagyot

2016. május 15., vasárnap 12:50, frissítve: hétfő 09:07

Akár 500 vidéki kispostára is lakat kerülhet a postatörvény módosítása után, első lépésként 10‐15 helyen költöztetnék át a hivatalokat a takarékszövetkezetekbe. Közben a Magyar Posta továbbra is titkolja, hogy mennyiért került Spéder Zoltán egyik bizalmasának érdekeltségébe az állami cég pénzszállítással foglalkozó vállalkozása. A céget úgy alakították át, hogy az állami posta szinte minden befolyását elveszítse annak irányításában.

Kilenc éve került végleg lakat a Békés megyei Bánkút postahivatalára. Ez a kirendeltség egyike volt annak a 66 hivatalnak, amelyet 2007 után zártak be. A Gyurcsány-kormány bezárási hullámának akkor több mint 100 fiók esett áldozatul, és sok helyen rövidebb lett a nyitvatartási idő. A Magyar Posta szóvivője akkor azzal indokolta a döntést, hogy a törvényben előírt mértékűre csökkentik a szolgáltatást.

A Gyurcsány-kormány intézkedéseit a harmadik Orbán-kormány folytatja tovább. „Ez a módosítás azt mondja ki, hogy 10 ezer fő alatti településeken pénzügyi szolgáltató, pénzügyi intézmény is szolgáltathasson postai termékeket, azaz beléphessen a postai ellátások piacára. Az a következtetés, ami azonnal a módosítás benyújtását követően adódott, hogy itt tulajdonképpen a takarékszövetkezetekről beszélünk, több okból kifolyólag erre azt kell hogy mondjuk: ez egy adottság” – mondta Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár.

Németh Lászlóné április elején azt állította, hogy több száz kisposta van, ahol naponta öt levelet sem adnak fel, csomagot pedig csak egyet, hetente.

Három hét elteltével a parlament kormánypárti többséggel megszavazta a törvénymódosítást. A Magyar Posta honlapján Szarka Zsolt elnök‐vezérigazgató már úgy számolt, hogy 300‐500 településen kerülhet lakat a hivatalokra. Első lépésként 10‐15 helyen költöztetnék át a postahivatalokat a takarékszövetkezetekbe. „A választópolgárnak annyi változik az életében, hogy az utca egyik oldalán van a posta épülete, az utca másik oldalán van a takarékszövetkezet. Nem a postára kell menni, hanem szemben, az utca másik oldalára, a takarékszövetkezetbe” – magyarázta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Magyar Posta plázát is vásárol. A kispesti Europarkot a holland tulajdonú EuroMall üzemelteti, hetente 125 ezren látogatják, a cég adózott profitja pedig évente 3‐400 millió forint.

Bizonyára ez csábító befektetés lehet a Magyar Postának – vagy inkább Spéder Zoltánnak? Az Orbán Viktorral és Lázár Jánossal jó kapcsolatot ápoló, milliárdos üzletember az FHB-csoport elnöke. Az FHB Jelzálogbank tulajdonában pedig az a Diófa Alapkezelő Zrt. van, amely irányítja a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapot és persze nem mellesleg ez a cég kezeli a takarékszövetkezetek ezer milliárdos vagyonát is. Spéder privatizálta a posta pénzszállító cégének, az MPT Security Zrt. felét is, az azonban üzleti titok, hogy mennyiért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!