2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Újabb nemzeti konzultációt indít a kormány

2017. március 26., vasárnap 17:09, frissítve: vasárnap 17:38

Jövő héten újabb nemzeti konzultációt indít a kormány, hat témakörben kérdezik meg az embereket, a többi között arról, hogy hazai kézben lehessen-e tartani az adók, a bérek és a rezsi szabályozását. A kormány azt is szeretné, hogy nagyobb legyen az átláthatóság a külföldről pénzelt aktivistacsoportok esetében. A kérdőíveket május 20-ig ingyenesen lehet visszaküldeni, a konzultáció végleges költsége a résztvevők számától függ.

„Már az év első felében Brüsszel meg akarja majd tiltani a rezsicsökkentést” – már februári évértékelőjén megszabta a közbeszéd irányát a miniszterelnök. Orbán Viktor akkor öt fontos problémáról beszélt, most hat kérdésben tartanak nemzeti konzultációt, a többi között arról, hogy hazai kézben lehessen-e tartani az adók, a bérek és a rezsi szabályozását. Hogy pontosan mennyi pénzért, azt a propagandaminisztérium államtitkára még nem tudja.

„A becsült költségekről még azt megelőzően közzétesz majd egy kalkulációt, egy összefoglalót, még mielőtt az első küldemények megérkeznének a postaládákba. Több szereplő, több állami szereplő vesz részt a konzultáció lebonyolításában. A Nemzeti Infokommunikáció Szolgáltató Zrt., a Közlöny Nyomda, illetve a posta végzi a küldemények összeállítását és terjesztését” – közölte Dömötör Csaba.

Egymillió válaszra számít a nagyobbik kormánypárt frakciószóvivője. „Arra számítunk, hogy a korábbi átlaghoz képest legalább annyian most is válaszolnak. Ez millió körül válasz vagy akár milliónál több válasz is volt korábban” – emelte ki. Halász János szerint hitelesebb képet mutat a nemzeti konzultáció, mint egy közvélemény-kutatás. „Különbséget kell tenni a közvélemény-kutató cégek és a nemzeti konzultáció eredménye között. A közvélemény-kutató cégek általában 1000 embert kérdeznek meg. A nemzeti konzultációban pedig lehet, hogy egymillióan válaszolnak. Az pont ezerszer annyi. Nagy a különbség. Mi az emberek véleményére figyelünk és nem a közvélemény-kutató cégek véleményére” – fogalmazott.

A Gyurcsány-párt szerint a kormány valójában nem kíváncsi az emberek véleményére. „Hívjuk nemzeti fideszes PR-nek, semmi köze a valódi konzultációhoz, nem kíváncsiak a lakosok véleményére. Azt gondolom, hogy semmi másról nem szól, minthogy a Fidesz saját magát próbálja reklámozni. Felesleges teljesen” – jelentette ki Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője.

Marketingnek tartja a konzultációt a Hír TV által megkérdezett közvélemény-kutató cég vezetője is. Závecz Tibor szerint nem igaz, hogy a nemzeti konzultáció pontosabb képet mutat az emberek véleményéről, mint egy közvélemény-kutatás. „A nemzeti konzultációt én a politikai marketing részének tartom, és ezzel semmi rosszat nem mondok. Ez egy olyan műfaj, amit lehet csinálni, és én azt gondolom, hogy a meglévő szavazótábor elkötelezettségének megerősítésére kiválóan alkalmas. Tehát hogyha a Fidesz úgy érzi esetleg, hogy a szavazói nem kellőképpen elkötelezettek, vagy szeretné ezt valamilyen mértékben fölerősíteni, akkor egy ilyen kapcsolattartás, az a számukra egy nagyon fontos és adekvát marketingforma” – nyilatkozta a Závecz Research ügyvezetője.

A Publicus Intézet legfrissebb kutatása szerint bár nőtt a Fidesz támogatottsága, Orbán Viktor népszerűsége azonban 5 százalékot esett az elmúlt két hónapban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!