2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újabb milliókat öntenek a ZTE-stadionba, Mészáros a háttérben

2017. március 13., hétfő 17:29, frissítve: hétfő 18:03

Tovább drágul a Zalaegerszeg stadionja, a kivitelező cég, a Puskás-stadiont is építő ZÁÉV és egy Mészáros Lőrinc lakcímén telephellyel rendelkező vállalat.

157 millió forinttal drágul, és hónapokkal később lesz kész a ZTE új stadionja. Az erről szóló közlemény hétfőn jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben. Eszerint a zalaegerszegi labdarúgópálya építésére kötött szerződés úgy módosult, hogy a kivitelezőt az eddigi árakon felül még 157 millió forintnyi „vállalkozói díj” is megilleti. Ezt a megrendelő – Zalaegerszeg önkormányzata – folyamatosan, több összegben fizetheti, ahogy készül a stadion. A drágulás okaként azt tüntették fel, hogy a kivitelezés során új, „műszaki tartalomban és költségvetésben megjelölt munkák merültek fel”. Hogy pontosan milyenek, az a közleményből nem derül ki. Az új, módosított szerződésen pont ugyanazok a tételek szerepelnek, mint a legutóbbi, decemberben közzétett szerződésben.

A stadion építésére kiírt közbeszerzési pályázatot tavaly nyerte meg a ZÁÉV-ZTE konzorcium, azaz két cég, a Pharos '95 Sportpályaépítő Kft. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. Utóbbi a közelmúltban számos sportberuházás teljesítője lett, általában a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel kapcsolatba hozható Magyar Építő Zrt.-vel közösen. A legjelentősebb ezek közül a Puskás Ferenc Stadion építése: a beruházás mostanában azzal került be a hírekbe, hogy az ára az eredeti tervekhez képest duplájára emelkedett, annak ellenére, hogy az eredetileg tervezetnél jóval kisebb stadiont épít a ZÁÉV–Magyar Építő páros. A stadion építése jelenleg is tart, az eredetileg tervezetthez képest 5 év csúszással várható az átadása.

A ZTE-stadiont építő másik vállalat egyértelműen felcsúti kötődésű: a gyeptelepítésre specializálódó Pharos ’95-nek telephelye van Felcsúton, a Fő utca 311/5. alatt, ami a cégjegyzék adatai szerint Mészáros Lőrinc állandó lakcíme, és a polgármester Mészáros és Mészáros Kft. nevű vállalkozásának is ez a székhelye. A Pharos ’95 ügyvezetője egyébként az a Végh Gábor, aki a ZTE futballcsapatának is a többségi tulajdonosa, vagyis pont annak a klubnak, amelyiknek készül a létesítmény.

A Puskás Ferenc Stadionhoz hasonlóan a ZTE-stadiont is várhatóan késéssel fogják átadni. A munkálatoknak már 2014-ben el kellett volna kezdődniük, de a kivitelezők csak 2015 őszén álltak neki az építésnek. Ekkor is csak a munka kisebbik része, talajcsere és a vízelvezető-, öntöző- és fűtésrendszer kiépítése indult el, a nagyobbik felét (az északi fedett lelátó megépítését, a déli épületrész befejezését és kibővítését, a keleti és a nyugati lelátók alatti vizesblokkok megépítését, valamit a stadion előtti parkoló kialakítását) a következő évre halasztották.

2016-ban végül kihirdették a közbeszerzés eredményét, egyben a beruházás határidejét is: a kivitelezőknek decemberre kellett volna befejezni a munkát. Azóta előre nem látható műszaki problémákra hivatkozva a határidőt többször módosították, összesen több mint 7 hónappal. Jelenleg idén július végére tervezik az átadást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!