2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Újabb milliárdos megbízás Mészáros Lőrincnek

2017. május 19., péntek 19:25, frissítve: péntek 19:33

Mészáros Lőrinc egy cseh céggel közösen szállna be a paksi atomerőmű bővítésébe. Ennek érdekében két, hozzá köthető tőzsdei cég többségi tulajdonrészt szerzett a cseh társaság magyarországi leányvállalatában. A cseh cég képviselője a Portfólió.hu-nak megerősítette, hogy az egyik fő céljuk a Paksi Atomerőmű bővítésében való részvétel.

Semmi sem elképzelhetetlen, ezt mondta Mészáros Lőrinc még tavaly, két héttel azután, hogy bezárták a Népszabadságot. Később aztán lett újságja és tévéje is.

A gázszerelőből lett milliárdos viszont itt nem állt meg, azóta már vett balatoni kempinghálózatot, Tatabánya főterének harmadát, tegnap pedig egy még újabb szegmensbe tört be: két tőzsdei cége többségi tulajdonrészt szerzett egy nukleáris erőművekkel foglalkozó cseh cég magyarországi leányvállalatában.

Mészáros Lőrinc tőzsdei cégei a vásárlást éppen azután jelentették be, hogy kiderült: nem lesz kivételezés a magyar vállalatokkal, a paksi bővítésbe csak az szállhat be, akinek megvan a megfelelő minősítése.

„Nagyon fontos, hogy azoknál a komponenseknél, rendszereknél, amelyeknél nukleáris biztonságra közvetlen hatásuk van, egy nukleáris minősítésnek kell megfelelnie az alvállalkozónak, aki az adott komponenst beszállítja vagy szereli” – jelentette ki Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Az LMP-nél is Paks II.-t sejtik a háttérben.

„Mészáros Lőrinc nukleáris utakra lép, ami nem meglepő, mert 2010 előtt is ez zajlott, hogy amikor lehetett látni, hogy az uniós források körülbelül mire lesznek alkalmasak, akkor az oligarchák elkezdték magukat bevásárolni azokba a bizniszekbe, amiknek a segítségével utána rátehetik a mancsukat ezekre az uniós támogatásokra. Hamarosan, ugye, az új uniós támogatás a paksi pénzek lesznek, tehát ilyen módon az uniós támogatásoknak a kimerülésével a kormány elképzelései szerint a paksi pénzeken keresztül tudja majd finanszírozni az oligarcháit” – mondta Szél Bernadett társelnök.

A szocialisták szerint a felcsúti polgármester rendszeresen feltűnik az állami beruházások körül.

„Hogy Mészáros Lőrinc, a nemzet gázszerelője egyik nap erőművet vesz, a másik nap erőművet épít, ne felejtsük el, a Mátrában is akar venni egy erőművet, a másik nap erőművet fog építeni, atomerőművet. Biztos, hogy fogjuk majd őt látni egyébként a Budapest–Belgrád-vasútvonalnál is, Tatabánya főterét lassan megvásárolta a Mészáros nem stróman Lőrinc. Én azt gondolom, hogy ha ő adja a magyar gazdaságnak a gerincét, akkor a magyar gazdaságnak a gerince nagyon puha” – így Szakács László frakcióvezető-helyettes.

Kerestük Mészáros Lőrincet, hogy mi a célja az újabb vásárlással, valóban a paksi bővítés miatt vette-e meg a céget, de nem reagált. A Portfólió.hu-nak viszont a cseh vállalat elnök-vezérigazgatója megerősítette: a Paksi Atomerőmű bővítésében való részvétel az egyik fő célja a cégnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!