2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Újabb kormányközeli civil szervezetet tömtek ki közpénzzel

2017. június 8., csütörtök 19:49

Nemcsak a Civil Összefogás Fórumot támogatta a Magyar Villamos Művek. Adtak támogatást közpénzből a Pesti Srácok lapigazgatójához köthető alapítványnak is. Az Oikosz Alapítvány az egyik szervezője az ’56-os emlékév egyik záró eseményének is, a lebonyolításra 7 millió forintos szerződést kötöttek. A CÖF-höz is köthető szervezet kizárólag közpénzből tartotta fenn magát az elmúlt két évben.

Bírósági adatok szerint egy elhagyatottnak tűnő házba volt bejegyezve az Oikosz Alapítvány. Egy idős asszony nyit ajtót a Hír TV stábjának. Azt mondta, az alapítvány már elköltözött.

Jelenleg egy Dunakeszin lévő épületegyüttesbe van bejegyezve az alapítvány. A szomszédság nem hallott a szervezetről, pedig a szervezet vezetője szerint itt működnek, a székhely és telephely a kuratórium elnökének a lakása.

Ha a lakók nem is, az állami szervezetek láthatóan sokkal jobban ismerik az Oikoszt. Az alapítványt az elmúlt két évben több tíz millió forinttal támogatták minisztériumok, illetve állami cégek, közalapítványok.

Kaptak pénzt a Szerencsejáték Zrt.-től, és az Erzsébet-utalványok forgalmazójától is. Az ’56-os Emlékbizottságtól 10 millió jutott tavaly, idén pedig hétmilliót kaptak az ’56-os emlékév egyik záróeseményének lebonyolítására.

Az Oikosz támogatásai:
Szerencsejáték Zrt: 5 millió forint, ebből Huth Gergely filmjét népszerűsítette az Oikosz
Erzsébet-utalvány-forgalmazó: 10 millió forint, ebből adta ki az Oikosz Stefka István interjúkötetét
Emmi: 6 millió forint, ebből adja ki az Oikosz a polgárportált
’56-os Emlékbizottság: 17 millió forint, melyből 5 millió forint ment Stefka István dokumentumfilmjének támogatására, 7 millió forint pedig az emlékév záróeseményére

 

A közpénz egy részét arra költötte az alapítvány, hogy az egyik kuratóriumi tag, Stefka István alkotásait finanszírozza és népszerűsítse. Ebből a pénzből adták ki a kormányközeli Pestisrácok.hu lapigazgatójának interjúkötetét, de ment közpénz Stefka István A fehérballonos című dokumentumfilmjére is. Az alapítvány vezetője szerint mindez nem összeférhetetlen.

„Igazából ez egy interjúkötet volt, tehát ez nem Stefka Istvánról szól, ennek Stefka István volt a megálmodója, és a lebonyolítója. Ebben a könyvben Wittner Máriától kezdve más ’56-os hősök nyilatkoznak, beszélnek az emlékeikről, illetve próbálják a nemzeti emlékezetünket a fiatalok felé valamilyen módon erősíteni. Nem gondolom, hogy ez a cél, ami egyébként nemes és közhasznú, bármilyen összeférhetetlenséget mutatna azért, mert mi pályáztunk, és ennek Stefka István volt a lebonyolítója” – mondta Nagy Ervin.

Bár az elmúlt két évben kizárólag közpénzből működtek, Nagy Ervin szerint ők mégis civilek. Így gondolja az Emmi kulturális államtitkára is.

El tudok képzelni olyat, hogy százszázalékos állami támogatással működik és civil szervezet.
– De az mitől civil szervezet akkor?
Hát, mert civil módon alapították a polgárjogi szabályoknak megfelelően – mondta Hoppál Péter.

Az Emmi államtitkára arra nem tudott választ adni, hogy a tárca miért utalt milliókat az Oikosz Alapítványnak az általa fenntartott internetes hírügynökség, a polgárportál működtetésére. Itt a békemeneteket szervező, az MVM által félmilliárd forinttal támogatott Civil Összefogás Fórum is külön felülethez jut. A Magyar Villamos Művek egyébként az Oikoszt is támogatja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!