2024. 07. 07. Vasárnap Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 06:00

Újabb kanyarós dolgozó, újabb hullám érkezhet

2017. március 8., szerda 21:20

Újabb kórházi dolgozót fertőzött meg a kanyaró. A Szegedi Tudományegyetem munkatársával együtt már 13 megbetegedésről tudnak a hatóságok. Az egészségügyi államtitkár ma azt közölte: kontrollálni tudják a járványt, Csongrád megyében pedig megkezdődtek az oltások.

Hétfő óta is látogatási tilalom van a szegedi egyetemi klinikán. Itt ápolják az egyik makói egészségügyi dolgozót, akit korábban kapta el kanyarót. Azt nem tudni, hogy ő fertőzte-e meg az egyetemi kórház dolgozóját, aki már a 13. beteg Magyarországon. A fertőzést egy román beteg hozhatta be az országba.

„Romániában óriási kanyarójárvány tombolt az elmúlt egy esztendőben, 2016-ban és 2017-ben sok-sok ezer, több mint 3 ezer megbetegedéssel. Valószínűleg az történt, hogy Romániából ellátott a makói kórház egy beteget, aki föltehetően a betegséget áthozta” – mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János kedd este a csongrádi Királyhegyesen ugyanakkor megvédte a makói kórház dolgozóit, akik szerinte nem hibáztak a betegség kezelésekor. A korábbi tiszti főorvos ezzel szemben úgy látja, hogy a kórház dolgozói későn reagáltak a fertőzésekre.

„Szerintem hibázott valaki Makón, mert amikor az első megbetegedés történt, akkor ezt észlelni kellett volna, a laboratóriumi vizsgálatokat el kellett volna küldeni az Országos Epidemiológiai Központba, és nem lett volna szabad, hogy lázasan járjanak be dolgozni egészségügyi dolgozók az intézménybe” – vélekedett Falus Ferenc.

A kanyaró magas lázzal, hányással és kiütésekkel jár. A hosszú, többnapos lappangása alatt is igen fertőző. Magyarországon 1969 óta mindenkit beoltanak kanyaró ellen, ám a betegséget így is el lehet kapni. Az egészségügyi államtitkár szerint Csongrádban nem fog tovább terjedni a betegség, ám félő, hogy Románia felől a fertőzés újabb hulláma érkezhet Magyarországra.

„Ha Észak-Erdélyben is elkezd emelkedni a kanyaró előfordulása, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy lesz máshol is probléma. De tekintve, hogy az első sokkon túl vagyunk, sokkal felkészültebbek tudunk majd lenni” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ arra figyelmeztet, hogy a romániai kanyarójárvány a kontinens más országaira is átterjedhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!