2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Újabb hotel kerülhet Tiborcz érdekeltségébe

,

2016. december 8., csütörtök 19:06, frissítve: csütörtök 19:50

Könyvelési trükkel juthatott kedvezményes eximbankos hitelhez a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető üzleti kör. A Heti Válasz és a HVG írásai szerint nemcsak egy belvárosi ingatlanegyüttes az övék, jutányosan szerezhettek meg egy félkész visegrádi hotelt is.

„Önnek ehhez mi köze?” – így kérdezett vissza nemrég Tiborcz István, amikor a Célpont riportere a vidéki kastélyok megvásárlását firtatta. Arra sem adott magyarázatot a miniszterelnök veje, hogy az ingatlanokat megszerző cégek bejegyzési illetékét miért ő fizette be.

Most újabb ingatlanügyletek kerültek nyilvánosságra. A festői környezetben, csaknem tíz éve félkészen álló visegrádi szállót szerezte meg a Tiborczhoz köthető üzleti kör. Ezenkívül övék Budapest belvárosában a magyar hajózási vállalat egykori székháza is, amely egyébként Andy Vajna filmügyi kormánybiztos cégeinek a központja is.

A többségi tulajdonos a Viona Kft. Ennek ügyvezetője, Lingvai Brigitta nemcsak a szomszédos épületeket is birtokló céget, hanem a visegrádi hotelt megvásárló vállalatot is tulajdonolja. A Viona Kft. tulajdonosa pedig az a cég, amelynek bejegyzését a miniszterelnök veje fizette be.

„Ezeket a tulajdonokat törvénytelenül szerezték meg, lopott pénzből vásárolják, és nincs joguk ezekhez az ingatlanokhoz” – fogalmazott az Együtt elnöke. Szigetvári Viktor azért kifogásolja az ügyleteket, mert a budapesti ingatlanegyüttes fejlesztéséhez az állami tulajdonú Eximbank ad 15 milliárd forintnyi hitelt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó pénzintézet feladata a magyar vállalatok külkereskedelmi tevékenységének támogatása, ám egy könyvelési módszer miatt a hitelnyújtás jogszerű.

„A turizmusra adott eximbankos hitelek exporthitelnek számítanak, mert a turizmussal kapcsolatos bevételeket az exporthoz könyvelik az államháztartás rendszerében. Tehát ez teljes egészében megfelel az exportfinanszírozás szabályainak” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A hotelberuházás pedig turizmusfejlesztési projekt. Az Eximbank korábbi vezetője szerint a lépés ugyan jogszerű, hasonló ügyletekre korábban nemigen volt példa. Ráadásul szerinte a valódi cél az lehet, hogy a beruházó olcsón jusson hitelhez. „Ennek a hitelnek az is a sajátossága – ha ez valóban exportcélú beruházási hitel –, hogy igen kedvezményes kamattal megy. Egy az OECD által megállapított kamatszinthez igazodnak, amely rendkívül alacsony” – mondta Bodnár Zoltán.

Az Eximbank egyébként idén 45 milliárdot kap az államkasszából. Az állami bankot felügyelő külgazdasági tárca szerint a tőkeemelésre a hitelállomány dinamikus növekedése miatt van szükség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!