2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újabb Horthy-szobrot avattak, morog a DK

2017. június 17., szombat 15:16, frissítve: szombat 21:51

Ezúttal Budapesten, a III. kerületben állított emléket magánterületen a kormányzónak a Magyarok Világszövetsége.

Tüntetők gyűltek össze a budapesti szálloda előtt, amelynek az udvarán Horthy Miklós mellszoboravatására készültek. Az emlékmű ellen a MEASZ és a DK is tiltakozott. A két szervezet között apróbb vita is kialakult arról, hogy ki jelentette be korábban, hogy tiltakozik a Horthy-szobor ellen.

A DK országos elnökségének tagja azt mondja: egy európai országban nem lehet szobrot avatni egy olyan embernek, aki több százezer honfitársa haláláért felelős. „Felháborító az, amit most itt készül csinálni a szélsőjobboldal, a Fidesz pedig ennek teret ad. Horthy, ha nem is bizonyítottan, de háborús bűnös. Részt vett sok magyar zsidó deportálásában és így a halálukban is” – jelentette ki Földi Judit.

Nem sokkal a tiltakozás után a szálloda magánterületén elkezdődött a szoboravatás.

Az egyik szervező, a Magyarok Világszövetségének elnöke szerint a tüntetők nem ismerik a magyar történelmet. „Azzal, hogy korlátozott hatalma mellett, miközben katonai megszállás alatt állt Magyarország, utasította Koszorús Ferencet, hogy megakadályozza a budapesti zsidóság deportálását, beírta a nevét örök időre a zsidóság történetének aranykönyvébe” – mutatott rá Patrubány Miklós.

Kubinyi Tamás, az Álmos Király Televízió alapítója szerint nemcsak a tüntetők, hanem a hatalomban lévők se szeretnének Horthy-szobrot Magyarországon. „Nincsenek egyedül, mert a teljes hatalmi berendezkedés ott áll mellettük, ők adták az orcájukat a szégyenhez. Az Országgyűlés minden tagja, aki nem teszi nyilvánvalóvá, hogy Horthynak szobrot kell állítanunk” – emelte ki Kubinyi Tamás író.

A beszédek végén a szálloda udvarán leplezték le a kormányzó mellszobrát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!