2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Újabb hasznos találmány köthető a magyarokhoz

2017. szeptember 6., szerda 21:03, frissítve: szerda 22:52

Magyar találmány teheti sikeresebbé világszerte a lombikbébiprogramot. Az úgynevezett prelife-teszt egy olyan vizsgálat, amelynek segítségével pontosabban meg lehet határozni, hogy a méhnyálkahártya mikor válik alkalmassá a beültetésre. A vizsgálat hivatalosan még nem végezhető el, várhatóan 2018-ban válhat a meddőségi kezelés részévé.

„Szeretnénk segíteni azokat, akik a meddőségi problémákkal küzdve különböző megoldási lehetőségekhez szeretnének folyamodni” – egy hete jelentette be az emberi erőforrások minisztere a lombikbébiprogram bővítését.

Eddig csupán három beültetést támogatott az állam, amennyiben az első próbálkozás sikerrel járt, még kettőt használhattak fel a szülők. A finanszírozott ciklusok száma szeptember elsejétől azonban ötre nőtt.

A meddőségi problémákra azonban egy magyar találmány is megoldást jelenthet. Az úgynevezett prelife-teszt, amelynek segítségével pontosabban meg lehet határozni, hogy mikor válik alkalmassá a méhnyálkahártya a beültetésre. A teszt egyelőre még hivatalosan nem végezhető el, várhatóan 2018-ban lesz része a meddőségi kezeléseknek.

„A prelife-teszt segítségével előre meg lehet határozni, hogy a méhnyálkahártya alkalmas-e arra, hogy befogadja az embriót, ezzel hosszú távon lényegesen javítani lehet a mesterséges megtermékenyítés és a lombikbébiprogramok hatékonyságát. Ilyen teszt jelenleg nem érhető el, és új területet nyit a meddőségi kezelés területén” – mondta el Bálint Bálint, a Prelife projekt alapítója.

A kormány lépései üdvözlendők, ám sok tennivaló lenne még lombikfronton – mondja a Czeizel Intézet vezetője.

„Az állami intézményeken keresztüli finanszírozáson túl igazán gondolhatnának a magánkörnyezetben jól kialakult működéssel bíró intézmények bevonásában is, mert ez mindenképpen segíti a zökkenőmentes ellátását a rászorulóknak” – ismertette Merhala Zoltán.

Magyarországon minden hatodik gyermekre vágyó pár küzd meddőségi gondokkal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!