2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Újabb aknamentesítés indul Baranyában

2016. október 24., hétfő 19:42, frissítve: hétfő 20:28

Újabb aknamentesítő program indult a horvát–magyar határszakasz Baranya megyei részén. A projekt 3,5 millió euró, melynek 85 százalékát az Európai Unió fizeti, a többi a horvát és a magyar állami pénze. A munkálatokkal 2018 májusáig kell végezni. Egy éve kerítés épült a határon, de ez a mentesítést nem akadályozza.

2011 és '13 között a horvát magyar határszakasz 80 kilométer hosszú Baranya megyei részét már mentesítették a szakemberek. Akkor a horvát oldalon 121, a magyaron 31 robbanószerkezetet és hadianyagot találtak.

Horvátország a korábbi mentesítéskor még nem szabadult meg az aknaszennyezettségtől. Akkor csak a határvonal közvetlen közelét két és fél méteres sávját vizsgáltuk át mindkét oldalon. Ennél beljebb azonban még vannak teljes, összefüggő aknamezők, ezeken a területeken fogunk most dolgozni” – ismertette Drazen Jakopec, a Horvát Aknamentesítési Központ vezetője.

A mentesítés teljes költsége mintegy 3,5 millió euró, azaz 1,1 milliárd forint, ebből a magyar állam 60 milliót fizet, a többi uniós támogatás. A pályázat elnyerése óta kerítés épült határon, ez azonban nem befolyásolja a munkálatokat.

„A határzár a mi munkánkat nem befolyásolja, ugyanis a technikai eszközökkel végzett lőszermentesítés a határzártól, illetve az amellett lévő manőver úttól a magyar terület felé kerül végrehajtásra. Tehát a határzáron kívül ez a tevékenység nem fog áthatni, tehát igazából nem befolyásolja a tevékenységünket” – közölte Kalmár Ádám, a Baranya Megyei Rendőr Főkapitányság asszisztense.

Magyar oldalon Mohács, illetve Old térségében várható mentesítés. Mindkét terület a Duna-Dráva Nemzeti Park része. Itt csaknem 40 elhagyott hadianyaggyanús rész van. A munkával 2018 májusáig kell végezni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!