2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Új-Zélandban lát jövőt a kormány

2017. február 17., péntek 16:03

Kétszázhétmilliárd forintos eximbankos hitelkerettel támogatja a magyar cégek új-zélandi üzleteit a kormány – jelentette be Szijjártó Péter a wellingtoni nagykövetség megnyitóján.

A külgazdasági és külügyminiszter számos fejlesztési lehetőséget lát a szigetországban, ahol mintegy háromezer fős diaszpóra él.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a kormány kezdeményezni fogja az Európai Bizottságnál, hogy az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodást kössön Új-Zélanddal.

„A magyar külpolitika az elkövetkezendő időszakban sokkal jobban fog koncentrálni a csendes-óceáni kapcsolatrendszerünkre, tekintettel arra, hogy itt a magyar vállalatok számára komoly gazdasági sikerek esélye bontakozik ki. Magyar vállalatok már eddig is több mint ötvenmillió dollárért tudtak exportálni Új-Zélandra, úgy, hogy még nem is volt személyes képviseletünk itt Wellingtonban. Itt Új-Zélandon a magyar autóipari, gépipari termékekre, halászati és termálvizes, gyógyvizes technológiákra nagyon komoly igény jelentkezik” – mondta el a külügyminiszter.

A wellingtoni nagykövetséget Szabó László Zsolt vezeti, aki 2015 nyarán indokolás nélkül állt fel az állami média vezérigazgatói székéből. Karrierje az első Orbán-kormány idején hasonló forgatókönyv szerint alakult. Akkor is megfordult az MTV-nél, ahonnan akkor is a diplomáciai pálya jelentette a menekülőutat. A Földnek hasonló tájékára ment 2001-ben - Ausztráliában lett kulturális attasé. A Medgyessy-kormány hatalomra kerülése után hazarendelték, mert a köztelevízió ingatlanügyletei miatt nyomozás indult. A büntetőeljárást 2003-ban megszüntette az ügyészség arra hivatkozva, hogy az MTV vesztesége nem Szabó László Zsolt kötelességszegő magatartásának következménye volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!