2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Új választási rendszert akarnak

2017. április 17., hétfő 19:23, frissítve: hétfő 19:48

A Fidesz által módosított választási törvénnyel 386-ról 199-re csökkent a képviselők száma, szavazati jogot kaptak a határon túli magyarok, a választási rendszer pedig egyfordulóssá vált. Az ellenzéki pártok a választási törvény módosítása óta hangoztatják, hogy a változtatás problémás, többek között azért, mert az egyéni választókerületben mandátumot nyerő jelölt után is töredékszavazat jár a győztes pártjának. A Hír TV-nek nyilatkozó elemző szerint az egyéni választókerületek általában azokban az országokban hangsúlyosabbak a voksoláskor, ahol két- vagy hárompárt-rendszer van, ellentétben Magyarországgal, ahol sokféle párt közül lehet választani, a törvénymódosítás pedig antidemokratikus volt.

„Én egy olyan versenyt szeretnék, ahol 200 méteres távon nem 100 méter előnnyel indul a Fidesz” – erről még a szombati, a Szabadság téren tartott tüntetésen beszélt az az aktivista, akit társával együtt közmunkára ítélt a bíróság, mert a Sándor-palotára festéket dobtak, miután a köztársasági elnök aláírta a felsőoktatási törvény módosítását. Gulyás Mártonék azt mondták: nem értenek egyet a jelenlegi választási rendszerrel sem.

„A lehető legszélesebb körben választási mozgalmat hirdetek meg, amelynek egyetlen célja van, hogy az év végével bezárólag arányos választási rendszert érjen el Magyarországon” – fogalmazott Gulyás.

Magyarországon többségi, vegyes választási rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy a mandátumok többségéről, 106 országgyűlési képviselői helyről az egyéni választókerületekben döntenek, 93 képviselői hely sorsa pedig az országos listára leadott voksok, valamint az egyéni képviselőkre leadott töredék szavazatok alapján dől el.

2014-ben a körülbelül nyolcmillió választópolgárból több mint ötmillióan mentek el szavazni. Az ország narancssárgába borult, az egyéni választókerületeket a Fidesz szinte mindenütt megnyerte. Ehhez jöttek még a listás mandátumok, amelyekkel összességében a Fidesz–KDNP pártszövetség kétharmados többségbe került a parlamentben. Hiába szavaztak több mint feleannyian a baloldali pártszövetségre, képviselői helyből nekik csak kevesebb mint a harmada jutott.

Másképp alakultak volna az arányok, ha például egy, a hollandhoz hasonló arányos képviselet elve alapján osztották volna el a képviselői helyeket. A németalföldi ország egyetlen választókerületből áll, a pártokra leadott voksok arányában osztják szét a mandátumokat. Ezzel a rendszerrel a Fidesznek kevesebb hely jutott volna, a mai ellenzéki pártok pedig akár kormánykoalíciót is létrehozhattak volna.

A Hír TV-nek nyilatkozó választási szakértő szerint 2012-ben egy antidemokratikus választási törvényt hoztak. „Más EU-s országban, ahol egyéni választókerületi rendszer van, például Franciaországban, és sokpárt-rendszer van, nem kétpártrendszer, ott az egyéni választókerületi választások mindig kétfordulósak. Na most Magyarországon állt elő az a helyzet, hogy egyéni választókerületi túlsúly van, de egyfordulós a választás. Ez azt jelenti, hogy ellenzék kitörlődik a parlamenti többség szempontjából” – mutatott rá Tóth Zoltán.

Egypárti

A szocialisták szerint a mostani egy egypárti rendszer, amelyet a Fidesz saját magának talált ki. „A Magyar Szocialista Pártnak régóta az a véleménye, hogy az a szerencsés és az a jogállami választási rendszer, amelyben a leadott szavazatok és a kiosztott mandátumok között minél nagyobb az arányosság. Minél közelebb áll a ténylegesen leadott szavazatok és a parlamenti mandátumok aránya. Jelenleg azt lehet látni, hogy egyrészt szélsőségesen eltér a leadott szavazatok és a mandátumok aránya. 40 százalék körüli támogatottsággal akár kétharmados többséget is lehet szerezni a parlamentben” – mutatott rá Molnár Zsolt országgyűlési képviselő.

A Jobbik szerint a jelenlegi rendszer nem tükrözi a választók akaratát, 2014-ben ugyanis többen voltak azok, akik nem a Fideszre szavaztak, a kormánypárt mégis kétharmadot szerzett. „A mostani választási rendszer úgy jött létre, hogy csak a Fidesz volt az, amely ezt elfogadta, támogatta. Minden egyes elemében egypárti. A Fideszt segíti egy kicsit a választókerületi határok meghúzása, a győztes kompenzáció, és sorolhatnánk tovább azokat az elemeket, amelyek egy kicsit a Fidesz győzelemre jutását segítik” – emelte ki Dúró Dóra országgyűlési képviselő.

A Fidesz a választási rendszerrel kapcsolatos kérdéseinkre nem reagált.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!