2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Új eljárás lesz Póka László ügyében

2017. október 17., kedd 15:14, frissítve: kedd 22:01

Póka László tovább járhat bíróságra. A legfőbb bírói fórum hatályon kívül helyezte azokat az ítéleteket, amelyek felmentették a Nem adom a házam mozgalom vezetőjét a terrorcselekménnyel fenyegetés bűntettének vádja alól. Az ügy elölről kezdődik.

A hátsó bejáraton engedték be a Kúria épületébe Póka Lászlót és kíséretét. Így nem demonstrálhattak az igazság istennőjének, Iustitiának a szobránál, amely a főbejárat felől közelíthető meg.

Póka László évek óta lép fel a devizahitelesek védelmezőjeként. 2013-ban az általa vezetett „Nem adom a házamat mozgalom” a miniszterelnök budai villája előtt éhségsztrájkolt. Póka László közzétett egy videoüzenetet, amelyben arról beszélt, hogy bezúz egy bankkirakatot, ha nem állítják le a kilakoltatásokat. Tervéről a miniszterelnököt külön is értesítette írásban, amit a hatóságok úgy értékeltek, hogy terrorcselekménnyel fenyegetőzött. A férfit az első- és a másodfokú bíróság is felmentette. Ügye úgy került a Kúriára, hogy az ügyészség felülvizsgálatot kért.

„Póka Lászlónak ez a cselekménye, ami az eljárás tárgyát képezi, ez túlment a véleménynyilvánítás szabadságán, és bűncselekményt valósított meg, mégpedig terrorcselekmény fenyegetés bűntettét” – ismertette Sódor István főügyész.

Póka László védője szerint a bűncselekmény törvényi feltételei nem valósultak meg.

„Személy elleni erőszaknak kell a fenyegetésnek lenni. Közveszélyt kell okoznia, illetőleg fegyverrel kapcsolatos bűncselekményt kell elkövetni. Ezek olyan egyértelmű feltételek, amelyeknek együttesen kell felállni, amit a bizonyítási eljárás során egyetlen bizonyíték felvételével sem lehet megállapítani” – jelentette ki Damm Andrea.

A legfőbb bírói fórum hatályon kívül helyezte az ítéletet, ami azt jelenti, hogy az ügy kezdődik elölről.

„A Kúria álláspontja az, hogy e magatartás tartalma erőszak, ami büntetőjogi megítélést igényel. Az irányadó tényállás alapján a terhelt nyilatkozatai kétségtelen és kizárólag erőszakot vagy erőszakos magatartást megfogalmazó, ilyet célzó gondolatközlések. Azok címzettjei egyfelől kormánytagok, másfelől behatárolt területen lévő pénzintézetek. A megnyilatkozások tartalma pedig kétségtelen, nem párbeszédre, hanem egyoldalú közlésre és párharcra felszólítók” – jelentette be Márki Zoltán tanácselnök.

Póka László annyit mondott, hogy az igazságszolgáltatás a hatalom eszközévé vált. Végül a tárgyalóterem előtti folyosón ragasztotta ki azt a plakátot, amelyet eredetileg a Iustitia-szobornak szánt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!