2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Új eljárás lesz a megafonos Ahmed H. ügyében

2017. június 15., csütörtök 16:22, frissítve: péntek 07:20

Hatályon kívül helyezték az elsőfokú ítéletet a terrorizmussal vádolt megafonos szír férfi ügyében. A Fidesz azt hangoztatja, hogy nemzetközi nyomásgyakorlás miatt kezdődik elölről a per.

2015 szeptemberében csaptak össze a rendőrök és a migránsok a röszkei határnál. A zavargás egyik vezéralakja volt Ahmed H., akit első fokon 10 év fegyházzal büntettek. Másodfokon a Szegedi Ítélőtábla tárgyalta az ügyet. A vád szerint a férfi viselkedésével egy, az államot képviselő szervezetet kényszerített, ezzel pedig terrorcselekményt hajtott végre.

„A vádlott kihangosítóba kiabálva közölte a rendőrökkel, hogy a határ megnyitására 5 percet ad, majd elkezdte a kordont rázni, és a kibontakozó tömegzavarban a rendőrök kővel történő megdobálásában aktívan részt vett” – ismertette Ilia Péter ügyész.

Az ügyészség az eredetileg kiszabott tíz év fegyháznál is súlyosabb büntetést kért Ahmed H.-ra, míg a védelem az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte. Bárándy Péter kifogásolta például, hogy az elsőfokú bíróság a helyszínen készült videofelvétel hanganyagát figyelmen kívül hagyta.

A vádlott az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét, és elutasította, hogy terrorcselekménnyel gyanúsítják. „Én csak a családomon akartam segíteni, akik egy háború sújtotta övezetből érkeztek. Egy olyan országba akartam elvinni őket, amelyik üdvözölte a menekülteket. Nem akartunk Magyarországon maradni” – fogalmazott a vádlott.

A Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el. Az indoklás szerint a tanúk időnként ellentmondtak egymásnak, illetve az sem nyert pontos bizonyítást, hogy a vádlottat a tömeg valóban vezetőjének tekintette-e. „Az elsőfokú bíróság olyan bizonyítékok értékeléséről nem adott számot, amelyek lényeges kihatással lehetnek a tényállásra, ennek következtében a vádlott jogi cselekményének minősítésére és ezáltal a büntetés kiszabására” – közölte Mezőlaki Erik, a Szegedi Ítélőtábla tanácsvezető bírája.

A Fidesz szerint a magyar igazságszolgáltatás nyomás alatt hozott döntést.

„Természetesen a bíróságnak a dolga újra első fokon megítélni azt, hogy mi a tényállás. Egy biztos, most már nyugodtan mondhatom, a nemzetközi szervezetek és az Európa Parlament  egész egyszerűen nyomás alá helyezte a magyar igazságszolgáltatást. Ez példátlan, ilyen elképzelhetetlen, ez olyan mértékben lép át minden határvonalat, amire korábban nem volt példa” – emelte ki Kósa Lajos.

Az új eljárásban egy másik tanács fogja tárgyalni az ügyet a Szegedi Ítélőtáblán. Ahmed H. a szökés veszélye miatt előzetesben marad, ez ellen nem is fellebbezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!