2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje

Következik:

Vezércikk 04:00

Új abortusztörvénnyel kell előrukkolniuk

2017. március 9., csütörtök 11:02, frissítve: csütörtök 11:02

A horvát alkotmánybíróság új abortusztörvény elfogadására kötelezte a parlamentet. A döntést követően több civil szervezet és néhány parlamenten kívüli konzervatív párt is síkraszáll az abortusz betiltásáért, a kormány azonban nem gondolkodik a lengyel modell bevezetésén.

„Most jött el az ellenállás ideje, a nők az idióták ellen” – ilyen és hasonló transzparensekkel vonult fel Zágrábban az a több mint ezer tüntető, aki az abortusz feltételezhető szigorítása ellen tiltakozott. A katolikus csoportok tavaly októberben újították fel követelésüket, hogy helyezzék hatályon kívül az 1978-ból származó liberális abortusztörvényt, mert nincs összhangban a Horvát Köztársaság alkotmányával.

Az alkotmánybíróság március elején utasította el a több évtizede elfektetett kérelmet, de ajánlásban szólította fel a parlament, hogy két éven belül alkossa meg az új abortusztörvényt.

„Meg akarják tiltani a választás lehetőségét, és ezzel veszélyeztetik a nőket és a nők szabadságát, ezért gyűltünk most össze. Sokan vagyunk, remélem, megértik az üzenetet, hogy ne korlátozzák a jogainkat” – fogalmazott a demonstráció egyik résztvevője.

Az alkotmánybíróság ugyan nem helyezte hatályon kívül a még a kommunista időkből származó törvényt, de hangsúlyozta, hogy az új előírásokban a megfelelő felvilágosításra, a férfiak és a nők felelősségére kell helyezni a hangsúlyt a nem kívánt terhesség megelőzésében.

„A nők jogaiért tüntetünk. Az apropó március 8-a, de sok minden van még emögött: a társadalmi igazságtalanság, az egyenlőtlenségek és a korrupció” – jelentette ki egy másik tiltakozó.

Jelenleg a terhességmegszakítás legális Horvátországban, de fizetni kell érte. A demonstrálók azt követelik, hogy tegyék ingyenessé a magzatelhajtást, mert egészségügyi szolgáltatásról van szó.

Az alkotmánybíróság a törvényhozóra hagyta, hogy meghatározza: a jövőben ki viselje a terhességmegszakítás költségeit.

Az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a jobboldali kormány nem tiltja be az abortuszt, és nem gondolkodik a lengyel modell bevezetésén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!