2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Ügyvédje mentegeti Voldemortot

2017. április 26., szerda 16:26, frissítve: szerda 16:27

Vádat emeltek a Fidesz parlamenti képviselőjével, Mengyi Rolanddal és hat társával szemben. A Voldemortként elhíresült politikus ellen bűn­segédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és vesztegetés miatt indult eljárás, a vádirat szerint a képviselő és társai szociális szövetkezetek számtára kiírt uniós pályázati pénzeket akartak megszerezni teljesítés nélkül.

„Aki hozzám fordult az elmúlt években, mindenkinek jó szívvel igyekeztem segíteni. De pénzt nem kértem, nem fogadtam el” – tavaly így védekezett Mengyi Roland, miután a 168 Óra a tiszaújvárosi fideszes politikusról azt írta, hogy bűntársaival az uniós támogatásokat igyekezett megcsapolni. A cikk után nyomozás indult, a politikus mentelmi jogát szeptemberben felfüggesztették. Az ügyészség most vádat is emelt az ügyben.

Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője ismertette, a vádirati tényállás szerint dr. Mengyi Roland és társai elhatározták, hogy szociális szövetkezetek számára EU-s forrásból származó pályázatot írjanak ki maguknak, majd az azon elnyerhető összeget jogellenesen saját maguk megszerezik. A vádlottak a szövetkezeti pályázatok útján összesen közel félmilliárd forint költségvetési támogatást kíséreltek megszerezni – mondta. A politikus Voldemort nagyúrnak, vagyis a Harry Potter regények fő gonoszának szólíttatta magát mikor kenőpénzt kért vállalkozóktól.

A főügyész közlése szerint Mengyi Roland részesedésért segítséget ígért egy pályázat kiírásához. Összesen tízmillió forintot kért az ügylet lebonyolításához. A jegyzőkönyvek szerint Tiszaújvárosban egy olasz étteremben nejlontasakos csomagban vett át pénzt egy vállalkozótól. Ezzel kapcsolatban ügyvédjét, Futó Barnabást a Hír TV Newsroom című műsorában is kérdeztük: mint mondta, semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a fideszes politikus kenőpénzt vett át a szatyorban, akár lehetett baráti kölcsön is.

Az ügyvéd állította, Mengyi Rolandot a jó szándék vezérelte. „Elmondta, hogy neki ezekhez az ügyekhez semmi köze nem volt azon túlmenően, hogy mint országgyűlési képviselő természetesen segíteni próbált, de nem a büntetőjogi eszközökkel.”

Az ellenzék szerint Mengyinek távoznia kell a politikából. Az Együtt elnöke a Hír TV Egyenesen műsorában azt mondta: a Voldemort-ügy rávilágított arra, hogy a Fidesz az uniós pénzeket is politikai eszközként használja. Juhász Péter szerint az pedig teljesen nyilvánvaló, hogy ma Magyarországon nem lehet összeköttetések nélkül pályázni bármire. „Nem lehet hozzájutni pályázati pénzhez, csak hogyha fideszesen keresztül és visszacsorgat pénzt az illető, nekem legalábbis mindenki erről számolt be, aki vállalkozik, területet fejleszt.”

A Fidesz frakcióvezetője szerint ha bebizonyosodik Mengyi Roland bűnössége, akkor a pártból is kizárják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!