2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Ügynökmúltja miatt távozik posztjáról az Ökumenikus Segélyszervezet elnöke

2017. április 30., vasárnap 21:27, frissítve: hétfő 09:31

Lehel Lászlóról a Magyar Nemzet tárta fel, hogy a kádári állambiztonságnak dolgozott. A cikk szerint az evangélikus lelkészt a 80-as évek elején szervezték be titkos megbízottként. Lehel László az 1991-es alapítás óta vezeti a karitatív szervezetet, amelynek egyik jószolgálati nagykövete Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó.

Könnyű dolga volt a belső elhárításnak Lehel László beszervezésekor – derítette ki a Magyar Nemzet újságírója, aki szerint a rendszer iránti lojalitásból lett ügynök az Ökumenikus Segélyszervezet jelenlegi vezetőjéből. 1983. április 25-én szervezték be, Filozófus fedőnévvel az evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzése lett a feladata. Mindezt számos dokumentum bizonyítja, igaz, a Lehel László által írt jelentések egyelőre nem kerültek elő.

„Nem lehet megtalálni a jelentéseit. Erre többféle magyarázat van. Az egyik az, hogy takarítottak utána, a másik az, hogy még nem kerültek be az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárába. Így nem lehet pontosan felmérni, hogy mennyire hasznos tagja volt az akkori rendszernek. A keresztjelentések, tehát az éves jelentések azt igazolják, hogy dolgozott, elégedettek voltak vele a tartói, tehát azt mondták, hogy ez egy szorgalmas munkatárs. És hát nagyon érdekes, hogy az írásom után kezdtek jelentkezni olyan emberek, akik kikérték a saját maguk vagy a hozzátartozóik dossziéját, és ezekben fölbukkan a Filozófus jelentése. Úgyhogy én azt gondolom, hogy néhány héten belül már konkrét jelentések is lesznek a birtokomban” – magyarázta Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója.

Az ehhez hasonló ügynökakták nyilvánosságra hozatalát a magyarok többsége támogatja, pártállástól függetlenül. A Republikon Intézet felmérése szerint még a Fidesz-szavazók csaknem 50 százaléka is nyilvánosságpárti, a baloldali és jobbikos választóknak pedig több mint kétharmada gondolkozik így. Schiffer András országgyűlési képviselőként tizenháromszor próbálta elérni a dokumentumok közzétételét.

„Az az igazán érdekes, hogy nagyon gyakran nem is a kis spionok, hanem azok, akik beszervezték, az állambiztonság tisztjei, hogyan lényegültek át úgymond demokratikus politikussá, hogyan lényegültek át médiamegfejtőkké, és hogyan lettek belőlük milliárdosok. Ez az igazán izgalmas kérdés, és természetesen az is, hogy a régi állambiztonság hogyan szállta meg az új demokratikus pártokat ’89–90-ben, és hát nem utolsósorban az is érdekes lehet, hogy vannak-e olyan titkok a magyar politikai elitről, amelyekről többet tudnak külföldön, külhatalmi központokban, mint itt a magyar választók” – nyilatkozta Schiffer András.

Az állambiztonsági múlt feltárásával kapcsolatos munkát a kormány a Nemzeti Emlékezet Bizottságára bízta. „Az áldozatok információs kárpótlása már korábban megvalósult, hiszen ők most beletekinthetnek ebbe az aktába, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága pedig a teljes közösség nevében, az ország nevében tekint bele ezekbe az iratokba, és hozza nyilvánosságra mindenki számára, nemcsak az érintett áldozat számára, akivel szemben ezeket a cselekményeket lefolytatták, hanem mindenki számára nyilvánosságra hozza, és azt a fontos célt szolgálja, hogy leginkább a megrendelőknek, a rendszer üzemeltetőinek, a rendszer kitalálóinak a neve kerüljön elsőként nyilvánosságra” – mondta a Hír TV-nek Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára.

A Lehel Lászlóéhoz hasonló esetek azonban nem tartoznak ebbe a körbe.

Az újságcikk megjelenése után az Ökumenikus Segélyszervezet közleményben tudatta, hogy elnök igazgatójuk május elsejétől felfüggeszti vezetői tevékenységét annak érdekében, hogy magánemberként védhesse igazát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!