2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Ügyesen lavírozott Kovács az egyetemen, ma már nem menne

,

2017. július 28., péntek 12:53, frissítve: péntek 20:29

A ma érvényes plágiumszabályok alapján már nem szerezhetne amerikai diplomát a Soros György alapította CEU-n a kormányszóvivő. Kovács Zoltán azonban jól járt a korábbi gyakorlattal, amelyet a kabinet CEU-ellenes kampányában ő maga is élesen kritizált. Az ellenzék szerint a doktori disszertációja körül kirobbant botrányra a kormányszóvivő egyetlen normális válasza az lenne, hogy lemond.

„Nyilvánvalóan nem megoldható, hogy a Debreceni Egyetemen végzett diákok automatikusan kapjanak egy amerikai papírt” – mondta Lázár János. Ahogy a kancelláriaminiszter is mondta, automatikusan nem honosítanak magyar diplomákat Amerikában, ezért is gyakori, hogy egy doktoranduszhallgató nemcsak magyar, hanem egy amerikai egyetemen is doktorál. A CEU azonban jogosult Amerikában is akkreditált, Magyarországon gyakran doktori címként nevezett PhD-fokozatot is kiadni.

A kormány szerint ezzel csalt a CEU, mert indokolatlan versenyelőnybe került a magyar egyetemekkel szemben. Kovács Zoltánnak azonban jól jött a korábbi gyakorlat. A kormányszóvivő 2001-ben a Debreceni Egyetemen szerzett doktori fokozatot, egy évvel később pedig a Soros György alapította CEU-n. Az Alfahír szúrta ki, hogy a két leadott doktori disszertáció lényegében megegyezik.

– Nem pontosan az ilyenekre mondták azt, hogy a CEU csalást követ el?
– Nem ismerem a szakdolgozatának az ügyét. Azt gondolom, hogy ha valaki szakdolgozatot ír, akkor ez egy személyes kérdés, és Kovács Zoltán kormányszóvivő úr ezzel kapcsolatban már tegnap adott tájékoztatást – hárított Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Az LMP szerint egy normális országban egy ilyen ügy csakis lemondáshoz vezethetne. „Az, hogy egy olyan ember, aki teli szájjal szidja ezt az egyetemet, aztán kiderül, hogy ott kapta a doktori fokozatát, az önmagában is ciki és szánalmas. De akkor, ha ezt egy felmelegített dolgozattal kapta, akkor meg pláne ciki és szánalmas. Egy normális országban ilyenkor nem is kéne szólni, hogy mondjon le, hanem teljesen egyértelműen szégyellné magát annyira, hogy lemondjon” – mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

Dúró Dóra a Reggeli járatban azt mondta: gyanús, hogy a kormányszóvivő nem tud egyértelmű választ adni az ügyben.

„Ez a magyarázat, amit Kovács Zoltán adott, azért ez több szempontból is gyenge. Hogyha ő úgy gondolta, hogy ugyanazt a dolgozatot be lehet adni két helyre, és ez szabályos, akkor miért nem szó szerint ugyanazt a dolgozatot adta be? Miért változtatott rajta? Hogyha pedig nem szabályos, akkor az teljesen egyértelmű, hogy ellenkezik a doktori szabályzattal is és a jogszabályokkal is. Megvárjuk a CEU-nak a vizsgálatát természetesen, hogy az akkori doktori szabályzattal ellentétes volt-e, és ők fogják kimondani nyilván a végső szót” – fogalmazott a jobbikos politikus.

Kovács Zoltán az Indexnek annyit írt válaszként az ügyben, hogy doktori fokozatát mind a CEU amerikai, mind pedig a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia magyar rendszerében megvédte.

A CEU a Hír TV kérdésére azt írta: Kovács Zoltán eljárása az akkori szabályoknak megfelelt, hiszen a Soros György által alapított egyetem célja a kezdetekkor éppen az volt, hogy a magyar doktori iskolák megerősödéséig lehetővé tegyék, hogy a hazai doktori programokban részt vevők párhuzamosan a CEU doktori programjára is beiratkozzanak.

Az egyetem sorsa egyébként még mindig kérdéses, a kormány ugyanis egyelőre még nem állapodott meg New York állammal a CEU működéséről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!