2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Úgy lesz Balog köztársasági elnök, ahogy Elvis Presley él

2016. december 9., péntek 18:18, frissítve: péntek 18:41

Komolytalan híresztelésnek nevezete Kósa Lajos, hogy Balog Zoltánt jelölnék a kormánypártok következő köztársasági elnöknek. Az ellenzék viszont már most jelezte: kizárt, hogy támogassák a posztra Balog Zoltánt, hiszen a miniszter hivatali ideje alatt lett egyre több a gond az oktatásban és az egészségügyben.

„Közölték, nem létezik, hogy újraválasszák, a Viktor nem engedi meg” – az igazságügyi bizottság elnöke, Rubovszky György még tavasszal a Hír TV kamerája előtt szólta el magát arról, hogy Áder János nem vállalhat újabb ciklust köztársasági elnökként. Legutóbb az Atv.hu írt arról, hogy Balog Zoltán költözhet a Sándor-palotába.

„Állítólag Elvis Presley él, szokott ilyen megjelenni, mások szerint Zámbó Jimmy is, de Fásy Ádám biztosan, mert azt láttam élőben, talán az volt a leghátborzongatóbb” – a Fidesz frakcióvezetője több hírhez hasonlóan légből kapottnak nevezete a humán miniszter jelöléséről szóló híreket. Kósa Lajos hozzátette, a tervek szerint jövő év első hónapjaiban nevezik meg a kormánypártok a saját jelöltjüket.

„Február 15-én nyílik lehetőség, és én arra fogok javaslatot tenni, hogy már ekkor kezdjük meg az egyeztetést a parlamenti pártokkal, mert kétharmados az első két fordulóban az államfőválasztás, ezért ötpárti, illetve frakcióközi egyeztetés biztosan kell, és február–márciusban erről dönteni is kell” – közölte Kósa Lajos.

A parlamenti ellenzék jelezte: Balog Zoltánt nem tartják támogatható jelöltnek.

Tóth Bertalan a Hír TV kérdésére bejelentette: az MSZP egy közös ellenzéki jelöltről fog tárgyalásokat kezdeni jövőre.

„Fogunk saját jelöltet javasolni, szeretnénk konszenzusos, a demokratikus ellenzéki erők által támogatott konszenzusos jelöltet javasolni. Balog Zoltánt biztos, hogy nem fogjuk támogatni” – jelentette ki az MSZP frakcióvezetője.

Az LMP képviselője is jelezte, nem fogják kisegíteni a kormánypártokat Balog Zoltán köztársasági elnök jelöltsége esetén.

„Azt gondoljuk, hogy a tárgyalás és az egyeztetés soha nem káros, az, hogy ez ügyben a kompromisszumkészségünk milyen mértékű, az majd meghatározza, hogy milyen neveket fognak elhatározni, de az első felmerült név, tekintettel szakmai és politikai múltjára és szakmai tevékenységére nem az, ami nagy csáberőt jelentene pártunknak a támogatáshoz” – mondta el Sallai R. Benedek.

A Jobbik is elutasítja a Balog jelölését.

„Balog Zoltán rendkívül rossz döntés lenne, egyrészt mert Orbán Viktor pártkatonája, aki ily módon képtelen arra, hogy megtestesítse a nemzet egységét. Másrészt Balog Zoltán az, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a magyar oktatás és egészségügy olyan helyzetben van, amilyenben, tehát katasztrofális állapotban van. Ha tehát valaki a rábízott feladatokat sem tudja ellátni, hogy tudná ellátni a köztársasági elnöki feladatköröket” – tette fel a kérdést Jakab Péter, a párt szóvivője.

Áder János mandátuma 2017 májusában jár le.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!