2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Tuzson jogi lépéseket ígért a kanadai reklám ügyében

2016. szeptember 14., szerda 21:32, frissítve: csütörtök 20:31

Útlevelet és állampolgárságot is kaphatnak azok, akik magyar letelepedési kötvényt vásárolnak – így reklámozza a tehetős külföldieknek szánt Rogán-féle állampapírokat az egyik kanadai állampolgársági tanácsadó cég. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vizsgálatot és jogi lépéseket ígér.

„Ez olyan program, amely pénzt hoz az országba, és nem visz. Egyetlen fillér közpénzt sem visznek el, senki” – így védte a letelepedési kötvényprogramot Rogán Antal 2015 őszén bizottsági meghallgatásán.

Az állampapírt csak az Országgyűlés gazdasági bizottsága által kijelölt vállalkozások forgalmazhatják, az érintett cégeket egy kivételével az offshore cégek körében népszerű helyszíneken, a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Máltán és Cipruson jegyezték be. A konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, harmadik országból érkező befektetők legalább háromszázezer euró névértékű, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolhatnak, cserébe pedig letelepedési engedélyt kapnak.

A társaságok jól keresnek: a Magyar Nemzet számításai szerint ügyfelenként akár 89 ezer euró, azaz több mint 27 millió forint lehet a profit. Így megéri reklámozni is. Az egyik kanadai állampolgársági tanácsadó cég azzal kínálja a papírokat, hogy ha valaki vásárol, könnyebben juthat útlevélhez vagy akár állampolgársághoz is.

„Magyarországon a jelenlegi állampolgársági törvény a következőket mondja ki: ahhoz, hogy igényelhessék a magyar állampolgárságot, nyolc évig törvényesen állandó tartózkodási engedéllyel kell rendelkezniük. Ez nem azt jelenti, hogy nyolc évig Magyarországon kell élniük, hanem azt, hogy nyolc évig kell hogy legyen állandó tartózkodási engedélyük. És emellett teljesíteniük kell egy nyelvi tesztet, hogy megkaphassák az útlevelet. Az állampolgársági törvényt most megvizsgálják, és lehetséges, hogy a nyolc évet ötre csökkentik, a nyelvi tesztet pedig eltörlik” – fogalmaz a reklámvideóban Bassel Zoueiter kanadai bevándorlási tanácsadó.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tagadja, hogy a reklámban jelzett könnyítéseken gondolkodnának. „A magyar állampolgárság érték, kifejezetten fontos értéknek tartjuk. A megszerzésének a feltételei nagyon szigorúak, a feltételeken sem a magyar állam, sem az Országgyűlés nem kíván változtatni. Semmilyen olyan terv nincsen, amely bármilyen változtatást irányozna elő” – jelentette ki Tuzson Bence. Hozzátette: megvizsgálják, kinek a megbízásából készült a kanadai reklám, után pedig jogi lépéseket is tesz a kormány.

Eddig egyébként csaknem 4 ezer letelepedési kötvény talált vevőre, ami a kijelölt forgalmazókat 90-100 milliárd forintos profithoz juttathatta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!