2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Tűz pusztított a Testnevelési Egyetemen

, ,

2015. október 15., csütörtök 17:58, frissítve: péntek 22:54

Elektromos zárlat miatt éghetett le a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka és nagyelőadója hajnalban, az intézménynek a XII. kerület iskolái termeket, az önkormányzat pedig sportcsarnokot ajánlott fel. A kormány kész a leégett sportlétesítmény pótlására - mondta a kancelláriaminiszter, Mocsai Lajos rektort a jövő keddi kormányülésre már meg is hívták.

A biztonsági szolgálat hajnali fél ötkor vette észre a füstöt, a belülről fával burkolt sportlétesítmény teljes terjedelmében égett, húsz-harminc méter magas lángcsóvák csaptak fel. A tűzoltók húsz kocsival érkeztek a helyszínre, az oltás várhatóan eltart péntekig.

Hat-nyolc méteres betonfalak dőltek ki, miután megolvadt a falakat összetartó vaskoszorú. Nemcsak az atlétikai csarnok semmisült meg az öltözőkben hagyott személyes holmikkal együtt, hanem a fölötte található, 300 férőhelyes nagy előadó és a csarnok mögött lévő aula, amelyben legendás sportolók tenyérnyomatait őrizték.

„Van egy rész, ahol Papp László, Iharos Sándor, Balázs Jolán – és sorolhatnám tovább, akik már nincsenek közöttünk –, olimpiai-, világbajnok sportolók kézlenyomatának gyűjteménye volt. Ezt még több mint tíz éve jómagam segítségével sikerült idehoznunk az egyetemnek. Olyan sporttörténeti hangulatot adtak az aulának, amely egyedülálló volt a világon” – fogalmazott Mocsai Lajos rektor.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a tizenkettedik kerületi iskolákban keres átmenetileg termet a Testnevelési Egyetem hallgatóinak, az ELTE tanítóképző Kara már felajánlotta nagy előadóját, az önkormányzat pedig a sportcsarnokát, amelyet a tanév végéig használhat az egyetem.

„Mi a a Csörsz utcában lévő MOM Sportközpontunk nagy csarnokának kapacitását tudjuk rendelkezésre bocsátani hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön, összesen 25 órányi időt. Azért csak ennyit, mert például reggel fél nyolctól fél tízig általános iskolás gyerekek kezdik itt a testnevelési órát; a mindennapos testnevelés elég nagy terhet ró az iskolákra, önkormányzatra” – közölte Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere.

Nem érezhetik meg

Mielőbb újra kell induljon az oktatás a Testnevelési Egyetemen – jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján a sportért felelős államtitkár. Hozzátette: képzések nem maradhatnak el, a tanulók, sportolók és oktatók nem érezhetik meg, milyen kárt szenvedett a Testnevelési Egyetem. A Testnevelési Egyetem új infrastruktúrájáról jövő keddi ülésén tárgyal a kormány.

A sportállamtitkár azt mondta, hogy a sportegyesületek városszerte felajánlották segítségüket a TF-nek. „A sportolók, az oktatók, és a képzésekben résztvevők nem érezhetik ezt a súlyos kárt” – fogalmazott Szabó Tünde.

A károk enyhítéséről jövő kedden tárgyal a kormány, az ülésre meghívták Mocsai Lajos rektort. „A sportcsarnok pótlására, illetve a testnevelési egyetem fejlesztésére a kormány készen áll, ezért Mocsai Lajos rektor urat a jövő héten szívesen és tisztelettel látjuk az egyetem képviseletében a kedd reggel kilenckor kezdődő kormányülésünkön” – nyilatkozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tűz emberélet nem veszélyeztetett, a kár az első becslés szerint több milliárdos.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!