2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tüntettek a Múzeumok Éjszakáján

Hír TV

2018. június 24., vasárnap 11:52, frissítve: vasárnap 13:13

A Múzeumok Éjszakája nekünk az Alacsony Bérek Éjszakája címmel tartott demonstrációt a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete Pécsett. Az érdekképviselet szerint az ágazat dolgozóinak fizetése megalázóan alacsony. Azért választották a baranyai megyeszékhelyet, mert idén ez a fővárosa az országos rendezvénynek.

A szakszervezet hat év óta követel új bértáblát az ágazat dolgozóinak, de eddig nem jártak sikerrel. 2017-ben ugyan nettó 7-10 ezer forint bérpótlékot kaptak, de ez nem lett az alapbérük része, így bármikor elvehetik.

Jelenleg az ágazatban dolgozók fizetése 180 ezer 500 forint, ugye a garantált bérminimum. Csak azok keresnek ennél többet, akik már körülbelül 10 éve dolgoznak doktori végzettséggel, illetve egyetemi végzettséggel 15 év után keresnek ennél többet, de ez is csak pár ezer forintos emelkedés részükre - mondta el Mészárosné Sík Zsófia, alapszervezeti titkár.

Az érdekképviselet számításai szerint az ágazatban dolgozó mintegy tízezer embernek az ötvenszázalékos béremelése alig több mint kétmilliárd forint plusz kiadást jelentene a költségvetésnek.

Ez a demonstráció a Múzeumok Éjszakáján azért kerül megrendezésre, hogy rámutassunk arra, miközben készül az állam jövő évi költségvetése, azok a kollégák, akik ma nagyon sokat tesznek, és dolgoznak azért, hogy itt az emberek jól érezzék magukat, semmilyen bérfejlesztésben nem részesültek még eddig, és ahogy elnézzük a 2019 évi költségvetést, ha azok a számok igazak és úgy maradnak, ahogy vannak nem is fognak részesülni - mondta Csóti Csaba, szakszervezeti elnök.

A szakszervezet nyílt levélben fordult az új kulturális államtitkárhoz, melyben azt kérik tárgyaljon velük a béremelésről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!