2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Tüntettek a római-parti mobil gát ellen

2016. október 9., vasárnap 17:48, frissítve: vasárnap 20:11

Énekelve sétáltak a tömegek a Római-parton a fák és a part védelméért.

Az Állj fel a Rómaiért! című tüntetésen a szervezetek és a civilek azért gyűltek össze, mert abban reménykednek, hogy leállítják a római-parti átalakításokat. A szervező csapatok aláírást gyűjtöttek azért, hogy ne épülhessen meg a mobilgát.

Az eseményen fellépett Bródy János is.

Több százan tüntettek a budapesti Római parton a mobilgát ellen. A tömeg békésen, molinókkal vonult végig a partszakaszon, majd beszédekkel zárták a tiltakozást. A mobil gátat jövő hónapban kezdték volna építeni, de a munkálatok - egyelőre ismeretlen okból – csúsznak.

A Római-partért vonul a tömeg. Az ide tervezett mobil gát ellen tiltakoznak a másfél kilométeres sétával.

„Itt lakom, ide hoztam le a gyerekeimet biciklizni tanulni, itt tanultak meg kacsázni, tartottunk lent szülinapot, nagyon szeretem a rómait. Szeretném rendezettebben, de semmiképp sem mobilgáttal” – mondta el Berta Gabriella.

A mobilgát tervezett megvalósításának időpontját elhalasztották, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan miért. Az eredeti tervek szerint novemberben kezdték volna az építését.

„Az itt demonstrálók ezzel nem értenek egyet, úgy gondolják, hogy az árvízvédelmet a Nánási- Királyok útján, a jelenlegi árvízvédelmi vonalon kellene fejleszteni, míg a Római partra természetesen egy kisebb rendezés után egy közparki infrastruktúra a megmaradó fákkal lenne szükséges” – nyilatkozta Bardóczi Sándor, tájépítész.

A demonstrálók abban egyetértenek, hogy korszerűsíteni kell a Rómait, de mobilgátra szerintük nincs szükség.

„Tarlós István főpolgármester úr bejelentése szerint 1500 fa kivágásával járna ez az ötlet. Tervek még nincsenek, ezért még nem tudunk mi ellen érvelni. Igazából a látványterveit látjuk a főpolgármester úrnak, ami abból állna, hogy itt végigfutna egy 4 méteres fal, árvíz esetén felállítva, de ennek a falnak a 2013-ban elkészült tervek szerint szükséges egy úgynevezett támfal, ami lefutna a föld alá, és ahhoz, hogy ez meg tudjon épülni, ahhoz itt ki kellene vágni a fákat” – mondta Tömör Miklós, a tüntetés egyik főszervezője.

A több száz fős tömeg a Rómain sétált végig, majd a régi postás üdülőnél zenével és felszólalásokkal zárták a békés demonstrációt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!