2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Béremelésért tüntetnek a mentősök

2017. május 12., péntek 10:39, frissítve: péntek 17:52

Május végén utcára vonulnak a mentősök, miután kiderült, hogy a vártnál jóval kisebb béremelést kapnak januárban.

A korábbi ígéretek alapján legalább hatvan százalékra számítottak, de az egészségügyi dolgozók nyolcszázalékos emelése mellé mindössze tíz százalékot kapnak.

Az Országház felsőházi termében tüntették ki az Országos Mentőszolgálat dolgozóit a magyar szervezett életmentés 130. évfordulóján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a mentősök megbecsüléséről beszélt, egy nappal azután, hogy az egyik érdekképviselet bejelentette: május végén demonstrálni fognak a vártnál kisebb béremelés miatt.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója nem érti a tiltakozókat, hiszen átfogó béremelésben részesültek az ágazat dolgozói. Csató Gábor úgy fogalmazott: „a saját bőrömön tapasztaltam ezt mint praktizáló orvos, és mint fiatal orvos én végigéltem azt a béremelést, amely nagyon jelentős volt. Ha visszanézzük 2012-höz képest, amikor nagyjából – akár a mentőszolgálatnál is – bruttó két-háromszázezer forintos bérünk volt, most a 2018-as évre bruttó hatszázötvenezer forintos orvosi bér várható.”

A Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke a Hír TV kérdésére elmondta: kivárnak a jövő évi költségvetés elfogadásáig, hiszen a tárgyalások lezárásáig van remény arra, hogy közeledjenek az álláspontok. Toma Lajos szerint az eddig elért eredményeket némileg felülírta a garantált bérminimum emelése. „Ez azt jelenti, hogy hiába rendeztük a bértáblát, a kor szerinti, gyakorlat szerinti előremenetelt. A garantált bérminimum gyakorlatilag azt eredményezte, hogy az első húsz évben a szakdolgozók ugyanazt a bért kapják. Ezt bértáblát szeretnénk korrigálni most” – mondta az érdekvédelmi szervezet vezetője.

A demonstrációt szervező érdekképviselet vezetője szerint nem az elképzeléssel van a baj. „Mi nem az ellen vagyunk, hogy legyen életpályamodell, sőt mi körbejárjuk az országot kihelyezett taggyűlés keretében, és mi is összeállítottunk egy hétpontos életpálya modellt” – közölte Kusper Zsolt. Szerinte nem lehet évekig elhúzni a béremelést. „Elég volt. Csak ezt tudom mondani, mert ez a hívószava ennek a demonstrációnak. Ez az elég volt azt jelenti, hogy amennyiben a május végi demonstrációnak nincs eredménye záros határidőn belül, akkor folytatjuk. Elmegyünk a minisztérium elé, ha ott sincs eredmény, akkor megyünk a Parlament elé” – vázolta a tüntetés szervezője.

A jelenlegi tervezet szerint a kormány jövőre tíz, négy év alatt összesen hatvanhét százalékos béremelést hajt végre a mentőknél.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!