2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Túlterheltek a gyámhatóságok

2016. december 5., hétfő 06:51, frissítve: hétfő 08:37

Országszerte nagy a létszámhiány a gyámhivataloknál, döntöttek a háttérintézmények dolgozóinak képzéséről, akár 31 500 forinttal is nőhetnek a bérek.

Gyámhivatal

Túlterheltek a gyámhatóságok. Székely László, az alapvető jogok biztosának hivatalból indított vizsgálata megállapította, hogy az ország tizennégy megyéjében nagy a létszámhiány, a munkatársak túlterheltek, és sokszor a gyámhatósági ügyekben a határidőt messze túllépve csak fél év múlva születik döntés. Az ombudsman szerint a meglévő munkahelyeket gyakran nem tudják megfelelően képzett munkatársakkal feltölteni. Mint fogalmazott: előfordulhat, hogy emiatt nem érvényesül maradéktalanul a gyermek legjobb érdekét szolgáló eljárás elve.

Háttérintézmények

A megszűnő háttérintézmények dolgozóinak továbbfoglalkoztatásáról és a jogutódok feladatairól döntött a kormány. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal feladatait a fővárosi és a megyei kormányhivatalok látják majd el. Az OEP-ellátások, illetve a baleseti táppénzzel kapcsolatos ügyintézések az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz kerülnek majd.

Béremelés

Az elmúlt 26 év legfontosabb megállapodását kötötte meg a kormány a munkaadókkal és a munkavállalókkal – jelentette ki Cseresnyés Péter. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára arra emlékeztetett, hogy a következő két évben nemcsak a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedik, hanem 9 százalékra csökken a társasági adó is. Cseresnyés Péter szerint a béremelésre van fedezet a költségvetésben, de a pontos összeget nem árulta el.

„Abban az esetben, hogyha a szakmunkás minimálbéremelés meg fog történni és a megállapodásban bent van, tehát meg fog történni, a havi nettó többlet 21 ezer forintot fog jelenteni, két gyermek esetén ez már havi 25 ezer forint jövedelemnövekményt jelent, három vagy több gyermek esetén pedig havonta 31 500 forinttal fog több a családi kasszába kerülni” – közölte Cseresnyés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!