2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Túletetik a gyerekeket, minden ötödik elhízott

2017. május 22., hétfő 18:56

Minden ötödik két év alatti magyar gyermek elhízottnak számít, gyakran a rossz táplálkozás és a túletetés miatt. Egy felmérés szerint a magyar kismamák sokszor a terhesség alatt is vétenek táplálkozási hibákat: 10-ből csupán 4 várandós változtat a táplálkozási szokásain.

Minden harmadik 1-3 éves gyermek rendszeresen kap olyan ételt, amely a felnőttek számára készült, és több cukrot és zsírt tartalmaz, mint amennyire egy kisgyermeknek szüksége van. Minden ötödik két év alatti magyar gyermek elhízottnak számít, gyakran a rossz táplálkozás és a túletetés miatt.

„Egyéves korra érik el azt az időszakot, amikor már kezd hasonlítani, de itt ezen van a hangsúly, hogy kezd hasonlítani a felnőttek táplálkozásához. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ugyanolyan, mint a felnőtteké, hiszen jóval kevesebb kalóriamennyiségre van egy egyéves gyermeknek szüksége, mint mondjuk egy húszévesnek, és a kevesebb kalóriaminőségét úgy kell alakítani, hogy a fejlődését biztosítani tudja” – mondta el a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Kubányi Jolán.

A rossz gyermekkori táplálkozás a későbbi szív- és érrendszeri problémák okozója is lehet – mondja a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

„Valóban, ez egy népbetegség, melynek súlyos következményei vannak, hiszen az elhízás, a cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak és utána az ebből származó kardiovaszkuláris megbetegedéseknek, szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, így például a stroke-nak, szívinfarktusnak, de a daganatos betegségek képződésének is az egyik legfontosabb oka” – mondta Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

A gyermekek első ezer napjában a legfontosabb odafigyelni a táplálásukra, mivel ez hatással van a felnőttkori életre, hangsúlyozta a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke, Takács István.

„Nem arról van szó, hogy a gyerek majd kinövi azt, ami negatív történik az életében, hanem sajnos, amit ma a gyerekek esznek, az a felnőtt korukra is hatással van” – véli Takács István.

A kismamáknak már a terhesség alatt figyelniük kellene étrendjükre, de ezt tízből mindössze négy nő teszi meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!