2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Túlbürokratizálják a szürke rendszámot

2017. május 21., vasárnap 20:32, frissítve: vasárnap 21:06

Hiába számítottak gyors módosításra a szürke rendszám ügyében az autósok. A fejlesztési tárca vezetője a Hír Televízió kérdésére elismerte: még tartanak az egyeztetések. Seszták Miklós ugyanakkor azt ígérte, ha a módosítással olcsóbbá válik a bürokratikus eljárás, kompenzálják azok költségeit, akik már végigjárták azt.

Április elseje óta büntetést kockáztatnak azok az autósok, akik nem az új előírásoknak megfelelő szürke rendszámot használják az autójukra szerelt biciklitartón. „A szürke rendszámnak a könnyítés lenne a lényege, csak sikerült túlbürokratizálni, és ezzel nagyon megnehezítették az igénybevételt és az igénylést” – mondta Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub szóvivője.

Ahhoz, hogy valaki ilyen rendszámot igényelhessen, előbb el kell vinnie az autóját és a tartót műszaki szemlére. Ezután igényelheti az okmányirodákban vagy a kormányablakoknál a szürke rendszámot. Az ügymenet akkor is eltarthat több hétig, ha minden rendben van, és akár 20-30 ezer forintba is kerülhet.

„A képviselőtársaim, a Fidesz-frakció ezt hülyeséggé nyilvánította” – mondta majd egy hónapja a kancelláriaminiszter, aki módosítást ígért. Így nyilatkozott akkor a kerékpárügyi kormánybiztos is, aki azonban ma már elzárkózik az interjútól. Révész Máriusz azt nehezményezi, hogy egy május eleji eseményen nem csak a jó hírekről kérdeztünk.

„A múltkor sajnos a kollégái úgy viselkedtek egy sajtótájékoztatón, hogy azóta nem áll módomban önöknek nyilatkozni” – indokolt a kormánybiztos.

A közlekedésért is felelős nemzeti fejlesztési miniszter közlékenyebb volt, pedig baksi nemzeti konzultációs fóruma után más témában kérdeztük, de gyors megoldással nem biztatott. „Tudja ez úgy van, mint minden egyes kérdésben, vannak támogatók meg ellenzők. Most ennek a közös álláspontnak a kialakítását próbáljuk optimalizálni” – mondta Seszták Miklós.

Vagyis még tartanak az egyeztetések, pedig a kerékpárosklub szerint van egyszerű megoldás. „Az olyan tartónak, amelynek európai uniós bizonyítványa van, ne is kelljen ilyen procedúrán végigmennie, csak mutassák be a bizonyítványt az igénylésnél, és arra adják ki a szürke rendszámot. Ennyire egyszerű lenne” – magyarázta Halász Áron, a klub szóvivője.

A fejlesztési miniszter egyébként a Hír Televízió kérdésére azt ígérte, ha úgy módosul a szabályozás, hogy olcsóbb lesz a szürke rendszám igénylése, akkor azoknak a költségét, akik már végigjárták a bürokratikus eljárást, kompenzálják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!