2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Róma - Cinecitta magyarul

Következik:

Napi aktuális 00:10

Túl drága az AIDS-et megelőző gyógyszer

2016. december 1., csütörtök 21:49

Gyógyszerrel is megelőzhető lenne az AIDS terjedése, de a készítmény drága és a szakemberek szerint felelőtlenségre buzdít. Ők inkább a védekezés népszerűsítésére és a betegek társadalmi elfogadottságára áldoznának pénzt.

A hét négy napján lehet jelentkezni vérvételre az ÁNTSZ fővárosi laborjában. Nevet vagy más személyes adatot nem kérnek, mégis kevesen merik vállalni a vizsgálatot. Magyarország sereghajtó a szűrésben, miközben a fertőzöttek száma évről évre nő. A Hír TV-nek olyan férfi nyilatkozott, akik az elsők között vállalta fel nyilvánosan a betegségét. Ma is gyógyszereket szed.

„Én nem szoktam szembesülni ilyen diszkriminációval, de ez nem jelenti azt, hogy ez ne létezne. Nagyon is létezik, egy csomó sorstársam szenved attól, hogy az egészségügyben nem látják el, mert az orvosok elküldik, és nem tudják, hogy ezt egyrészt kötelességük megtenni, másrészt nem tudják, hogy veszélytelenül, minden kockázat nélkül meg is tehetik” – mondta el Bereczky Tamás.

A kezelésre használt gyógyszer egyik összetevője megelőzésre is jó. Az orvosságot több országban kapják meg a veszélyeztetettek. Például a prostituáltak, a homoszexuálisok vagy azok a drogosok, akik injekciós tűt használnak. A Szent László-kórház főorvosa nem támogatja a gyógyszeres megelőzést.

„Arra buzdítja az illetőket, hogy ne védekezzenek a szexuálisan átvihető betegségek terjedése ellen, magyarul ne használjanak gumi óvszert. Pedig van nagyon sok más betegség, amit szexuálisan át lehet vinni, úgyhogy én ezt nem nagyon támogatom. Tény az, hogy azokban az európai országokban, ahol sok a fertőzött, próbálják ezt a módszert beépíteni a prevencióba, de hát ennek elég komoly ára is van” – közölte Szlávik János, a Szent László-kórház infektológus főorvosa.

Idén három kismama is megfertőződött a vírussal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!