2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Trump–Orbán megállapodáson múlhat a CEU jövője

2017. április 3., hétfő 20:47, frissítve: hétfő 22:34

Kormányközi megállapodáshoz kötné a kormány a CEU létét.

Ezt mondta a Hír TV Egyenesen című műsorában Burány Sándor. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista tagja szerint a kormánypártok legújabb módosítója azt jelenti, hogy a CEU csak akkor maradhat Budapesten, ha az Orbán-kormány és a Trump-adminisztráció megállapodik erről.

„Magyarország Kormánya és a külföldi felső oktatási intézmény székhelye szerinti állam Kormánya által kötött – föderatív állam esetében, amennyiben a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, annak központi kormányzatával létrejött előzetes megállapodáson alapul” – olvasható a parlament honlapján a folyamatban lévő törvényjavaslatok pont alatt – A teljes szöveg.

A bizottság által elfogadott módosító szerint az amerikai elnöknek szeptember 5-ig kellene aláírnia a magyar állammal egy megállapodást ahhoz, hogy a CEU a jelenlegi formájában fennmaradjon. Az amerikai törvények alapján azonban Donald Trump nem írhat alá ilyen szerződéseket oktatási kérdésekben.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese szerint, ha ez igaz, akkor teljesen világos, hogy így akarják az egyetemet megszüntetni, hiszen ez a feltétel teljesíthetetlen.

Burány Sándort, a szocialisták országgyűlési képviselője a módosításról azt mondta: bebizonyosodott, hogy a Fidesznek útjában áll az egyetem. „Nem tudom, hogy mi lehet az alapja, lehet, hogy Orbán Viktort nem fogadta még Trump és ezzel a pitiáner húzással, aminek nagyon súlyos következménye van, vág vissza. Az egész bizottsági vita abból a szempontból szégyenletes volt, hogy teljesen világos volt, hogy itt a CEU útjában áll a Fidesznek és egészen egyszerűen meg akarja szüntetni” – fogalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!