2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Huszonévesek - Én és a rendszerváltás – Vetítő

Hír TV

2017. október 23., hétfő 13:22, frissítve: csütörtök 13:12

Adás:
2017. október 23–20., hétfő–péntek 11.05
2017. október 30., hétfő 00.05

12 éven aluli nézőink számára nem ajánlott.


Hétfő: Triptichon – Három filmballada

Rendező: Kínyó Ferenczy Tamás

A három dokumentumfilm sajátos ívet rajzol fel: az egyén útját a forradalom dicsőségétől a megtorlások időszakának rémületén át a teljes önfeladásig, azaz a Kádár-konszolidációig, a „gulyáskommunizmusig”. Ezek a filmek – és leginkább a Kádár-kiegyezés miértjét kutató Decrescendo – olyan társadalmi témákat feszegetnek, mint az árulás, önfeladás, az önbecsülés elvesztése. A forradalom végétől a Kádár-konszolidációig, körülbelül hat évig tartó folyamat olyan társadalom-lélektani, morális változásokat hozott Magyarországon, amelyek máig meghatározzák mindennapjainkat.

 

Kedd: A tartótiszt
Rendező: Varga Ágota

A dokumentumfilm teljesen új szemszögből mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét. Először szólal meg egykori tartótiszt, ráadásul a katolikus egyházi vonalról, másrészt a szembesítés módszere, mint kendőzetlen párbeszéd új megvilágításba helyezi és még hitelesebb képet ad az akkori állambiztonság céljairól, beszervezési eszközeiről és a végrehajtás módszereiről.


Szerda-csütörtök: Csernobil öröksége: a Zóna, I.-II. rész
Rendező: Bendarzsevszkij Anton

1986. április 26-a bevonult a világtörténelembe mint az emberiség legnagyobb atomkatasztrófájának a napja. A csernobili atomerőmű robbanása után levegőbe szállt radioaktív felhő ellepte Európát. A felrobbant 4-es blokk köré húzott 30 kilométeres zóna ma is egyfajta védőgátként zárja el a sugárszennyezett területeket. Bendarzsevszkij Anton és Maczelka Márk filmje bemutatja az atomerőmű körüli zónát, a zónában dolgozó embereket és a kihalt Pripjaty várost helyettesítő új települést, Szlavuticsot napjainkban.

Péntek: Huszonévesek - Én és a rendszerváltás
Rendező: Kopper Judit

Vajon mit jelent a rendszerváltás azoknak a mai huszonéveseknek, akik a nyolcvanas években születtek, és akiknek az életében a szabadság éppen olyan természetes adottság, mint a friss levegő. Vajon mit tudnak, és hogyan vélekednek a „rendszerváltás gyermekei” mindarról, ami '89-ben történt? Ismerik-e a változások főszereplőit és szimbolikus eseményeit? Mi jut eszükbe, ha azt a kifejezést hallják, hogy rendszerváltás? És hogyan látják az ezt megelőző 40 évet, a puha diktatúra korszakát?

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!