2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Több mint 500 menekült érkezett Barcsra

,

2015. szeptember 21., hétfő 15:25, frissítve: hétfő 21:42

Estére Barcsra is 550 menekültet szállítottak busszal a horvátok. A településen ideiglenes tábort alakítottak ki. A beremendi horvát-magyar átkelőtől pedig buszokkal szállították tovább a migránsokat Magyarbóly vasútállomására.

A breganai horvát-szlovén határátkelő ideiglenes lezárásával oldja meg a migránsok beléptetését az országba Szlovénia. A menekülteket csak rendezett körülmények között engedik át 7-800 menekült érkezett oda a nap folyamán, a helyzet nyugodt, mostanra már senki nincs a gyűjtőponton. (21.25)

Estére Barcsra is 550 menekültet szállítottak busszal a horvátok. A településen ideiglenes tábort alakítottak ki. A horvát hatóságok a Dráva hídon gyalog kísérik át a migránsokat, erre az időre az átkelőt lezárják. Tudósítónk információi szerint a horvátok jelezték, hogy pár óra múlva újabb csoportot hoznak a magyar határra (21.18)

A beremendi horvát-magyar átkelőtől buszokkal szállították tovább a migránsokat Magyarbóly vasútállomására. A buszokról 15-20-asával szállítják le és kísérik a vonathoz, 3-4 vagont megtöltöttek, de a szerelvény jóval hosszabb, mint ahány menekült érkezik oda. A folyamat igen lassú, hiszen mindenkinek tüzetesen átvizsgálják a ruháit (21.00)

Temes megyében épít sátortábort a román kormány a Szerbiából érkező migránsok számára. Kunszőlősőn és Temesmóránál is készülnek az érkező menekültekre. A katonai sátrakat a csendőrség és a határrendészet egységei őrzik. A román hatóságok az elmúlt napokban állítólag több határsértőt is elfogtak, de eddig mindegyiküket visszaküldték Szerbiába. (19.30)


Fél nap szünet után az elmúlt órákban ismét migránsokkal teli buszok érkeztek a beremendi horvát-magyar átkelőhöz (19.12)

Ismert, Horvátországból eddig akadálytalanul érkeztek Magyarországra a migránsok, miután a horvát hatóságok busszal vagy vonattal szállították el őket a határra (16.45)

A horvát-magyar határon a gyors-telepítésű drótakadály kihúzása után megkezdődött a három méter magas kerítés építése is. A kettős határzár megépítése után a magyar-szerb határon az elmúlt három napban mindössze 950 határsértőt fogtak el a rendőrök (16.25)

Egyelőre teljes nyugalom van a beremendi határátkelőnél. Várják a migránsokat, jelen vannak a helyszínen a rendőrség emberei mellet segélyszervezetek, valamint az ENSZ menekültügyi szervezete is. (15.12)

A breganai határátkelőt a szlovén hatóságok délután ismét lezárták, a migránsokat csak rendezett körülmények között engedik át a horvát–szlovén határon. Hiába kérnek papírokat a migránsoktól a szlovén rendőrök, senkinek nincsen. Továbbra is nagy erőkkel van jelen a rendőrség, sorfallal veszik körbe a néhány tucat migránst, akik kezdenek feszültek lenni, mert nem értik, hogy ha éjszaka átengedték őket, akkor most miért nem. (15.09)

Jelenleg négy busz áll sorban Opatovacban. Csak annyi migránst engednek leszállni a buszról, amennyit a sátorban regisztráltak – így akadályozva meg azt, hogy tumultus alakuljon ki. A sátrakban fényképet készítenek róluk, de ujjlenyomatot nem vesznek. Regisztráció után kapnak ételt-italt. Ezután vagy a magyar, vagy a szlovén határra szállítják őket. Egyelőre nyugodt a helyzet, együttműködőek a migránsok de folyamatosan érkeznek. (15.07)

Ismét lezárták a szlovén hatóságok horvátországi határátkelőhelyüket Breganánál, az autóforgalmat pedig visszairányítják. Nagyobb feszültség is volt a migránsok és a rendőrök között. A migránsok kiabáltak a rendfenntartóknak, ám a rendőrök nem léptek közbe, csak sorfalat álltak, valamint kordont vontak, és nem engedték őket tovább. A hatóságiak hiába kérték a migránsok papírjait, nincsenek nekik. (14.03)

Mint ahogy korábban tudósítónk beszámolt róla, Tovarniktól két településsel arrébb, Opatovacba (Apáti) szállítják a migránsokat, ahol egy katonai sátorokból felépített gyűjtőhelyen fogadják őket. A sátrakban információink szerint fényképet készítenek róluk, de ujjlenyomatot nem vesznek. A tábor ötezer fő fogadására alkalmas, de jelenleg mindössze ezren lehetnek. Helyszíni tudósítónk úgy tudja, innen visszaszállítják őket Tovarnikba, ahonnan vonatokkal vagy a magyar, vagy a szlovén határra szállítják őket. (13.03)

A szlovén határnál még nem bontották el a sátrakat, mivel újabb migránsokat várnak (bővebben itt). A helyszínt továbbra is rendőrök biztosítják, de jelen vannak önkéntesek is. A forgalom halad, nincsen dugó. A migránsokat egy szlovén befogadóállomásra szállítják. Szlovénia terve, hogy utána egy olyan határra szállítják a migránsokat, ahol könnyen át tudják nyomni őket egy másik országba. (12.07)

Tovarniktól körülbelül 20 kilométerre egy faluba szállítják a migránsokat, ahol egy nagy területen katonai sátrakat állítottak fel számukra. Folyamatosan érkeznek a migránsok, jelenleg tíz autóbusz várakozik tele migránsokkal. Kicsit lassan szállítják őket, emiatt nagy sor alakult ki, sokat kell várakozni, de egyelőre nyugalom van. A tábor területére a sajtót nem engedik be. (12.05)

Beremendnél megérkezett a helyszínre a segélyszervezet, valamint az ENSZ menekültügyi szervezete. Várakozó helyzet alakult ki, a legnagyobb esemény, hogy a migránsok learatták a kukoricát. (12.03)

A Tovarniknál található szerb–horvát határátkelőnél folyamatosan indulnak az autóbuszok, számolt be a Hír TV munkatársa 10.10-kor. A korábbi napokkal ellentétben már nem engedik be a városi gyűjtőpontra, illetve a vasútállomásra a migránsokat, hanem közvetlenül a határátkelőnél veszik fel a horvát buszok a Szerbiából érkezőket.

Beremenden éjfél óta nincs mozgás, a magyarországi oldalon 30 busz várja az esetleges érkezőket, jelentette kollégánk 10 órakor. A határátkelő egyik oldalán már állnak a háromméteres kerítés tartóoszlopai, a túloldalon pedig földmunkálatokat végeznek. A horvátországi oldalon felállítottak egy vaskaput, amellyel szükség esetén teljesen lezárható a közúti közlekedés. A helyszínen van már az Ökumenikus Segélyszervezet, hogy majd a menekülteket ellássa élelemmel, itallal.

Továbbra is Magyarbólyon vesztegel az a vonat, amellyel korábban Horvátország menekülteket szállított előzetes tájékoztatás nélkül Magyarországra – erősítette meg kollégánk a helyszínről. Erről az állomásról utaztatják egyébként tovább a magyar hatóságok a beremendi határátkelőnél érkező menekülteket. A helyszínen erős a rendőri jelenlét – számolt be munkatársunk reggel 8 órakor.

A Baranya Megyei Védelmi Bizottság a hétvégén tájékozódott a határon a menekülthelyzetről, amely után arra jutott, hogy minden szervezetten megy, hiszen attól a perctől kezdve, hogy a migránsok belépnek a határon egészen addig, amíg el nem hagyják a megye területét, mindösszesen másfél óra telik el – jelentette a Hír TV riportere 6.20-kor. A rendőrség továbbra sem ad tájékoztatást, hogy mi indokolta az elmúlt nap a migránsok tüzetes átvizsgálását. Egyelőre újabb migránsok nem érkeztek. A magyar rendőrök szerint horvát kollégáik eddig legalább nagyjából tájékoztatták őket arról, hogy mikor érkezhetnek újabb konvojok, ezt azonban mostantól már nem teszik – elképzelhető, hogy a horvát egyenruhásoknak sincsenek pontos információik.

Vasárnap éjfél után nem sokkal is még érkezett egy tíz buszból álló konvoj a beremendi határátkelőhöz Horvátország felől – számolt be munkatársunk reggel 6 órakor. A migránsokat egyből átszállították a magyar buszokra, és a magyarbólyi vasútállomásra vitték, ahonnan a 2.30-kor induló vonattal utaztatták tovább őket. A határon jelenleg harminc magyar busz várja az újabb migránsokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!