2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Belföld

Nem beszél a tragédia részleteiről a rendőröknek az ukrán hajóskapitány

Újra kihallgatta a rendőrség, de továbbra sem tett vallomást a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, akit halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével gyanúsítanak a magyar hatóságok. Úgy tudjuk, a rendőrök már több mint háromszáz tanút kihallgattak, de az ügyben részletes és hosszú szakértői bizonyításra lehet számítani. Az elsüllyedt Hableány roncsához még nem tudtak lejutni a szakemberek, mert a merülés életveszélyes, ám a napokban ezt jó eséllyel mégis megkísérlik. A Személyhajósok Szövetségének vasárnapi közleménye szerint a múlt szerdai baleset egy megkezdett előzés során történt, amelynek alapvető jogszabályi feltétele az előzetes kommunikáció, ám a szállodahajó nagy valószínűséggel nem tett kísérletet a kapcsolatfelvételre.

  • Nem beszél a tragédia részleteiről a rendőröknek az ukrán hajóskapitány

Újból meghallgatták, de a folytatólagos gyanúsítotti kihallgatásán sem tett vallomást a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, akit halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése gondatlan alakzatával gyanúsít a rendőrség – tudta meg a PestiSrácok.hu. Ismert, a múlt szerda este történt tragédia során a Viking szállodahajóval ütközött össze a dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó a Dunán, a Margit-hídnál, amely hét másodperc alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, heten életüket vesztették. Huszonegy embert (akik nagy valószínűséggel szintén meghaltak) még keresnek, de a turistahajó roncsához még nem tudtak lejutni a búvárok, mert a merülés továbbra is életveszélyes, ám a napokban ezt jó eséllyel mégis megkísérlik.

Az ukrán hajóskapitányt nem jogerősen harminc napra letartóztatásba helyezte a bíróság azzal a kitétellel, hogy a döntés jogerőssé válása után, 15 millió forintos óvadék ellenében, nyomkövetővel, Budapest közigazgatási területén belül szabadon mozoghat. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen. C. Yuriy ügyvédje, Élő Gábor korábban azt nyilatkozta portálunknak, hogy a férfi az őrizetbe vétele előtt, első kihallgatásán sem tett vallomást, csupán annyit mondott, hogy nem érzi magát bűnösnek és álláspontja szerint nem hibázott. A védő azt is közölte, hogy ügyfelét a baleset után azonnal megszondáztatták, de tudomása szerint nem volt alkoholos befolyásoltság alatt, és nem is aludt el, az események pedig megviselték. A gyanúsított ügyvédjével készült interjúnkat itt megnézhetik.

TÖBB MINT HÁROMSZÁZ TANÚT MÁR MEGHALLGATTAK

Hogy pontosan mi is történt, arról még több részlet nem világos, de a hajókhoz tartozó külső feketedobozt, amely a rádióforgalmat és a hajók útvonalát rögzíti, a rendőrség információink szerint lefoglalta, annak tartalmát ellenőrizi, így feltételezhető, hogy ez az ügyben perdöntő lehet. Érdekesség még, hogy a rádióforgalmak adataiból kiderült, hogy a hajósok egymás között beszéltek a balesetről, ám a hatóságnak ezt nem jelezték, ahogy az állampolgári bejelentés is csak tíz perccel a tragédia után történt.

A PestiSrácok.hu forrása szerint a balesettel kapcsolatban korábban megjegyezte, hogy a tragédia leginkább egy utoléréses közlekedési balesethez hasonlítható, hiszen a szállodahajó beérte, majd maga alá gyűrte a Hableányt. Ezt erősíti a Személyhajósok Szövetségének vasárnapi közleménye, amelyben azt is kifejtették, hogy a múlt szerdai baleset egy megkezdett előzés során történt, amelynek alapvető jogszabályi feltétele ilyen forgalmas és viszonylag szűk területen az előzetes kommunikáció. A Magyar Nemzet értesüléseihez hasonlóan úgy tudjuk, a Viking nem tett kísérletet a kapcsolatfelvételre. A rendőrség közlése szerint az eddig beszerzett szakértői vélemények, tárgyi és személyi bizonyítékok alapján gyanúsították meg C. Yuriy-t. Információink szerint a kihallgatott tanúk száma meghaladja a háromszázat, de a hatóságok továbbra is vizsgálják a rádióforgalmat, illetve a szakértők pontosan megállapítják majd, hogy melyik hajó hol haladt, és hol ütköztek össze. Forrásunk közölte azt is: mivel a gyanúsított vallomásával nem segítette az eljárás, megjegyezzük, innentől kezdve borítékolható, hogy egy hosszadalmas, részletes szakértői bizonyítás várható az ügyben.

PestiSrácok.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Helyzetjelentés Szlovákiából + videó

Helyzetjelentés Szlovákiából + videó

Szlovákiába érkezett kollégánk, Bende Balázs, aki a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet kapcsán elmondta, az országban nagyon megosztott a szlovák társadalom jelentős része. A többség elítéli a támadást, de sajnos vannak olyanok, akik üdvözlik ezt a súlyos tragédiát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!