2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tovább központosíthatja a helyhatóságokat a kormány

Hír TV

2018. január 29., hétfő 19:17, frissítve: hétfő 19:55

Sajtóhírek szerint gyakorlatilag csak a megyeszékhelyeken lenne polgármester-választás, ha a Fidesz újra kétharmaddal nyerne az országgyűlési választáson. Az ellenzék szerint a centralizálás mögött politikai érdekek húzódnak.

4247-en laknak a Pest megyei Szadán. 2010-ben Oroszi Sándort választották meg polgármesternek, de könnyen lehet, hogy a 2019-es önkormányzati voksoláson már nem kell településvezetőt választaniuk a nagyközség lakóinak.

A Szabad Pécs nevű internetes portál írta meg, hogy a kormány egy újabb kétharmados győzelem esetén tovább központosítaná a helyhatóságokat. A tervek szerint az 5000 fő alatti települések sem polgármestert, sem képviselőket nem választhatnának a jövőben, csak egy jelöltet, aki a járási közgyűlésben képviselné a lakókat. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint régóta napirenden van egy hasonló döntés a kormányban.

„A 2000 fő alatti településeknek nincs önálló hivataluk, az informatikai rendszer teljes mértékben központosítja az önkormányzati adminisztrációt. De láthatjuk, hogy küszöbön van a kincstár számlavezetése, magyarul nem az egymással versenyben lévő bankok fogják vezetni az önkormányzatok számláit, hanem a kincstár, azokkal a szabályokkal, amelyeket ő fog majd előírni, és olyan költségért, amelyet ő fog előírni. Ez az önkormányzati rendszer teljes leépítése, az autonómia teljes felszámolása” – nyilatkozta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A Jobbik szerint a centralizációnak nem anyagi, hanem hatalmi okai vannak. „A kisebb településeken a pártoknak a befolyása, nevezzük nevén, a Fidesz befolyása kisebb, mint a nagyobb településeken, ezt már a Kádár-rendszer is tudta. Hogyha az embereket nagyobb városokba tömörítjük, akkor jobban kontrollálhatók, jobban irányíthatók, jobban manipulálhatók. A kis településen a földművelésből élő népesség nehezebben irányítható, ez egy régi kádári tétel – ez az, amit a Fidesz most megvalósít” – reagált Hegedűs Lórántné országgyűlési képviselő.

Tarlós István főpolgármester azonban nem tud arról, hogy a budapesti rendszert megreformálnák, holott szerinte szükség lenne a változásra. „Azt, hogy a fővárosi közigazgatási rendszer és struktúra nem tökéletesen működik, suttyomban mindenki bevallja magának, régen tudjuk. Nem hiszem, hogy a jelenlegi kerületi vezetések, akár a fővárosi vezetés vétkes lenne benne. Hogy mennyire szándékosan lett előállítva ez a struktúra, azt nem tudom, ’94-ben hozták létre és véglegesítették” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Tarlós István.

Ötletből ráadásul nincs hiány. Olyan tervről is lehetett olvasni a sajtóban, amely alapján a főpolgármestert nem közvetlenül az állampolgárok, hanem a kerületi vezetők választanák meg. De a tervek között szerepelt a kerületek megszüntetésével az egypólusú fővárosi önkormányzati rendszer kialakítása is. Az esetleges törvénymódosításhoz azonban kétharmados parlamenti többség szükséges.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!