2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

Törvényt sértett a rendőrség október 23-án

2016. október 26., szerda 20:20, frissítve: hétfő 20:17

Törvényt sértett a rendőrség, amikor hagyta, hogy egy magáncég dönthessen arról, kit enged be a központi állami ünnepség kordonnal körbezárt területére.

Ezt állítja a Társaság a Szabadságjogokért jogásza. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint az ünnep méltóságáért kellett szétválasztani a nézőket.

„Olyan híreink is vannak, hogy az embereket a metróból kijőve magánbiztonsági cégekkel, őrző-védő cégekkel motoztatják meg, személyi motozást folytatnak, ami egyébként jogellenes és alkotmányellenes” – nyilatkozta az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke.

Balog Zoltán szerint alkotmányellenes, ha állami ünnepségen egy magáncég emberei vizsgálják át az érkezőket. Legalábbis 2008-ban még így gondolta, és elfogadhatatlannak találta ezt a Fidesz több politikusa is.

Ennek ellenére úgy döntöttek, október 23-án egy magáncég, a Valton emberei védjék a rendezvényt.

Répássy Róbert azonban már elfogadhatónak tartja, ha a kormány egy magáncégnek fizet azért, hogy kiszűrje, ki mehet be az ünnepségre és ki nem.

– 2006-ban nehezményezték, hogy magáncégek védenek állami rendezvényt, most mi változott? Most miért jobb? Nem ismerem a szervezők döntését, hogy miért ezt a céget kérték fel, de ha jól értettem a helyzetet, a helyszínen rendezőként léptek fel.

Azt viszont a kormánypárti politikus is elismerte: jogsértő, ha úgy zárnak ki valakit az ünnepségről, hogy nem tudják megindokolni, miért nem mehet be.

„Attól a biztonsági cégtől kell megkérdezni, aki abban a szituációban intézkedett. Ha volt valami oka rá, akkor ez törvényes. Ha nem volt rá oka, akkor nem törvényes” – mondta Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő.

A valtonosok viszont nem indokolták meg, miért zárnak ki embereket az állami ünnepségről. Juhász Péternek október 23-án először azt mondták, azért nem mehet be, mert sípolt. Később a biztonsági őr elismerte: fogalma sincs arról, sípolt-e Juhász, de beengedni akkor se fogja.

Juhászék végül rendőrt hívtak, aki egy rövid rádióbeszélgetés után annyit mondott: ha a magáncég emberei kitiltanak valakit, annak a rendőrség se fog segíteni.

A TASZ szakértő jogásza szerint ha valakit indokolatlanul kizártak, annak alapvető jogait sértették meg. Az pedig, hogy lóg egy síp a nyakában, nem elég ok arra, hogy az adófizetők pénzéből rendezett állami ünnepségről kizárják. A jogász szerint a jogsértésekért a rendőrség is felelős.

„A rendőrség, amikor azt mondta, hogy nem felelős a beengedésért, nem tudja orvosolni mondjuk Juhász Péter sérelmét, és mossa a kezeit, akkor jogot sértett, és ezért jogi felelőssége van” – mondta Hegyi Szabolcs, a TASZ programvezetője.

A rendőrség egyelőre nem adott választ arra, hogy ha látta a törvénysértéseket, miért nem lépett közbe a központi állami ünnepségen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!