2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Törvénymódosítással térne vissza Farkas Flórián

2016. április 27., szerda 21:13, frissítve: csütörtök 08:58

Egy törvénymódosítás segítségével térne vissza Farkas Flórián miniszterelnöki biztos az Országos Roma Önkormányzat élére. A RomNeten közzétett hangfelvétel szerint a parlamenti roma szószóló jár majd közbe ezért. A Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője 2014-ben távozott az ORÖ éléről, a Híd a munka világába programot pedig idén januárig vezette. Utóbbi miatt a cigány önkormányzatnak több mint egymilliárd forintot kell visszafizetnie az Emberi Erőforrások Minisztériumának.

Az ORÖ ülésein sorozatosak a botrányok. Néhány hónap alatt elnököt váltottak, most már az újtól is szabadulnának. A közgyűlés egyes tagjai szerint Farkas Flórián miniszterelnöki biztos áll a háttérben. Most olyan hangfelvétel került a RomNet.huhoz, amely szerint Farkas Flórián már a visszatérését készíti elő az Országos Roma Önkormányzat élére. Úgy módosítanák a nemzetiségi törvényt, hogy országgyűlési mandátuma, illetve biztosi megbízatása se jelenthessen összeférhetetlenséget.

„Ha nekem vissza kell jönni azon az áron, hogy rehabilitálva legyen a cigány politika, az országos cigány önkormányzat, akkor az elnöknek le kell mondania. Ebben egyetértünk, gondolom. Mert ha én viszem, a csapat ugyanúgy számíthat rám. Ehhez kell a törvénymódosítás, Laci pontosan tudja, miről beszélek. Ez egy összeférhetetlenségi kiiktatás, amit a Félix fog valamilyen szinten beterjeszteni. Tehát itt sok minden lehet, de addig is azt javaslom, hogy a csapat maradjon együtt. Azt javaslom nektek, hogy ezt így fogadjuk el, induljunk! A költségvetésben a Bea, a G. Szilvi nekem garancia. Mi adjuk a hivatali vezetőt, mi adjuk a gazdasági vezetőt, mi adjuk a pénzügyi ellenőrzést mindenhol, mi adjuk a szóvivőt, mi adjuk az aláírást. Senki nem tud ugrabugrálni, semmit nem engedünk meg” – fogalmazott a feltétel tanúsága szerint Farkas Flórián.

A kiszivárgott hangfelvétel szerint a törvénymódosítást a cigány kisebbség parlamenti szószólója terjesztheti be. Farkas Félix tagad, azt állítja, szó sincs arról, hogy a nemzetiségi törvény módosításával az összeférhetetlenséget iktatnák ki. „Az, ami a RomNeten megjelent, nem igaz, hiszen a nemzetiségi törvénynél magasabb kategória az országgyűlési törvény, amely szabályozza azt, hogy az országgyűlési képviselők eleve ki vannak zárva abból, hogy nemzetiségi önkormányzatnak akár még tagjai is legyenek. Tehát ezt a törvényt együtt kellene elolvasni, vagy külön-külön, és értelmezni is kellene, mert így önmagában az, hogy a nemzetiségi törvényből adódóan bárki is visszamenjen az önkormányzatba, nem lehetséges” – nyilatkozta az Országgyűlés roma nemzetiségi szószólója.

Farkas Flórián egyébként idén januárig a Híd a Munka Világába szövetkezet vezetője is volt. A szabálytalan pénzköltések miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma is vizsgálatot indított. A tárca most több mint egymilliárd forintot követel vissza az Országos Roma Önkormányzattól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!