2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Törvényesen sértett szabályt Rubovszky?

2016. május 31., kedd 20:03, frissítve: szerda 07:26

Lehet, hogy Rubovszky György házszabálysértésről beszélt, majd ténylegesen is megsértette azt, amikor határidőn túl vett napirendre egy ellenzéki javaslatot, mégis törvényesen járt el – legalábbis Répássy Róbert volt igazságügyi államtitkár szerint, Kósa Lajos pedig tagadja, hogy egyeztetést kért volna a kereszténydemokrata politikustól a bizottsági napirendről.

Egy jobbikos törvényjavaslat napirendre vételét akadályozta meg az igazságügyi bizottság kereszténydemokrata elnöke május elején. „Azért ne vegyük napirendre, mert ha elutasítom a tárgysorozatba vételt, nem lehet vitatkozni a plenárison, és inkább húzom el az időt, akár még házszabálysértés árán is” – mondta akkor Rubovszky György.

A fideszes többség annak ellenére támogatta ezt, hogy aznap szükségük volt a jobbikos szavazatokra a betelepítési kvótáról szóló népszavazás kiírásához. Rubovszky György arról is beszélt, hogy az ügyben a Fidesz frakcióvezetőjével is egyeztetett.

Kósa Lajos ugyanakkor azt állítja: ő egyetlen bizottsági elnökkel sem egyeztet a munkájáról.

– Azt mondta, hogy Ön kérte, hogy beszéljenek erről telefonon.
– Szó sincs erről. Hát, a bizottság elnöke a bizottság munkáját a legjobb tudása szerint szervezi, és rengeteg törvény gyűlt fel az én bizottságomban is, a honvédelmiben is, és máshol is. Próbálja mindenki utolérni magát, jó néhány ügy át fog húzódni őszre.”

A volt igazságügyi államtitkár, Répássy Róbert, aki jelenleg a Rubovszky vezette bizottság tagja, úgy véli, Rubovszky György törvényesen járt el.

– Nem kellene neki lemondania vagy esetleg bocsánatot kérnie?
– Rubovszky Györgyöt nagyra tartom, én régóta együtt dolgozom vele, és kifejezett tisztelője vagyok, és azt hiszem, hogy ő, amit meg tudott tenni ebben az ügyben, azt megtette, a legkorábbi időpontra kitűzte a javaslatokat. Lehet, hogy a mondatai az ellenkezőjét bizonyították, de valójában az eljárás házszabályszerű volt.”

Rubovszky Györgyöt többször próbáltuk kérdezni a bizottsági ülés előtt elhangzottakról, érdemben azóta sem kívánta kommentálni szavait.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!