2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Törvényesen kopaszthatta meg ügyfeleit egy cég

2017. július 10., hétfő 07:30, frissítve: hétfő 10:01

A piaci ár feléért, 6-8 millió forintért hirdetett eladásra ingatlanokat egy cég. A bomba ajánlatra sokan rá is haraptak, de a tényleges adásvétel – a Hír TV által megismert esetekben – nem történt meg. Előtte ugyanakkor a vállalkozás, „előleg és közvetítői díj” címén több mint félmillió forintot szedett be ügyfeleitől. A pórul járt kuncsaftok szerint csalással kopasztották meg őket, a cég viszont azt állítja: ők mindenben törvényesen jártak el.

Téglaépítésű lakás öt és fél millióért, egy panel nyolcmillió forintért a IV. kerületben. Ilyen olcsó ajánlatokkal fogadja látogatóit a Profit Management ingatlanközvetítő oldal. A lakásokhoz a honlap szerint azért lehet akár 30–50 százalékkal a piaci ár alatt hozzájutni, mert többségük banki visszavett ingatlan: végrehajtás vagy árverés alatt állnak. Fogyasztóvédelmi műsorunkat megkereső Ruzsa István is itt akadt rá egy bomba ajánlatra.

„Nagyon készségesen fogadtak minket, felvették az adatainkat, elmondtuk, hogy legalább 60 négyzetméteres lakást szeretnénk, ez a minimum, ez alá nem szeretnénk menni. Ismerjük az ingatlanok méretét. Tehát 60 négyzetméter, tízmillió forintig” – idézte fel Ruzsa István.

A cég megbízási szerződést kötött velük, majd bekért tőlük közvetítői díj címén 635 ezer forintot. Ez kvázi előlegként is szolgált leendő otthonukhoz. A cég ezért cserébe vállalta, hogy átküldi nekik a kívánságaiknak megfelelő, értékesítésre szánt ingatlanok listáját, majd ha a család választott közülük, összehozzák őket a bankkal, és vállalnak minden ügyintézést. Csakhogy a család hiába választotta ki a nekik tetsző lakást, a bank nem jelentkezett.

A nekik ajánlott ingatlanok jelzálogjogosultja a K&H Bank. A pénzintézet Ruzsa Istvánéknak és a Panaszkönyvnek is azt állította: azért nem jelentkeztek, mert nem tudták, hogy az ingatlanaikat kiközvetítik. A Profit Management Kft.-vel ugyanis sem most, sem korábban nem volt szerződéses kapcsolatuk. Jogi lépést viszont nem tudnak tenni a megkérdőjelezhető ügylet miatt.

Nem stimmeltek a kiküldött ingatlanlisták egyéb paraméterei sem. Hibás, beazonosíthatatlan címek, nem létező ingatlanok is szerepelnek rajta. Miután a vevő többször is ingerült hangnemben kérte számon ezt a cég ügyintézőin, egyik napról a másikra szerződést bontottak vele. Ő jól járt, mert a pénzét is visszakapta. Viszont feltehetően sokan lehetnek olyanok, akik nem reklamáltak, és még mindig várják, hátha egyszer jelentkezik a bank. Az interneten már több csoport is szerveződött a feltételezett károsultakból. A cég szerint viszont nem jogsértő a tevékenységük.

A Hír TV-nek küldött levelükben banktitokra hivatkozva azt sem árulták el, hogy milyen pénzintézetekkel állnak kapcsolatban, és azt sem, honnan és hogyan szerzik az ingatlanlistákat. Azt viszont kiemelték, hogy állítólagos partnereik ingatlanlistáiért nem tudnak felelősséget vállalni, amelyet szerződéseikben ki is emelnek.

A Hír TV által megkérdezett ingatlanjogász szerint a szerződés profin összerakott, lényegében támadhatatlan és a céget védi.

„Fennállhat az alapos gyanúja annak, hogy a cég csak azért jött létre vagy legalábbis az utóbbi időben végzett cselekvése kizárólag azt a célt szolgálja, hogy másokat tévedésbe ejtsen, és ezáltal kárt okozzon. A kár mértéke egyénenként a beszedett megbízási díj” – mondta Nagy Zoltán ingatlanjogász.

Polgári úton pedig fizetéses meghagyásos eljárást indíthatnak a károsultak, hiszen a fantomlakásokhoz vezető ingatlanlisták hibás teljesítésnek minősülnek. Az, hogy itt ténylegesen szabálytalanság történt 100 százalékosan csak a bíróságon lehetne bizonyítani, amennyiben a károsultak perre mennek az igazukért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!