2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Törvénnyel szabtak gátat a népi sportnak + Videó

Könnyebben lebukhatnak a jövőben, akik eladás előtt visszatekerték autójuk kilométeróra-állását. Egy törvénymódosítás szerint januártól a kocsik adásvétele, illetve a műszaki vizsgánál leolvasott adatok is bekerülnek a központi járműnyilvántartásba, ahol bárki utánanézhet, hogy valós adatokat adott-e meg a vevő. A Használtautó.hu elemzése szerint viszont csak gyakoribb adatrögzítéssel lehetne megtisztítani a piacot a visszaélésektől.

Százezer kilométer a lélektani határ a magyar vevőknél – ezt mutatja a használtautó-hirdetések statisztikája. A számsor nem mindig tükrözi a valóságot, a kínálat a kereslethez igazodik, ezért a kilométeróra visszatekerése népi sportnak számít Magyarországon. Januártól a kilométeróra állása bekerül a központi járműnyilvántartásba, ahonnan jelképes összegért – 1250 forintért – bárki lekérheti.

– A törvény jellemzően csak a Magyarországon már forgalomba helyezett és futás alatt lévő autókra fog szankcionálást mutatni, hiszen ezeknél a járműveknél lesz majd a műszaki vizsgán, átíráskor vagy tulajdonosváltás esetén a kilométeróra feljegyezve a nyilvános rendszerbe. Ami tényleg jó dolog, hiszen nyilvánosan lehet követni a számokat – mondta a Hír Televíziónak Pulai Roland kereskedelmi vezető.

A Győr-Moson-Sopron megyei közlekedési felügyelőség vezetője azt mondja, sokszor a kereskedő sem tudhatja, hogy a külföldről behozott kocsit manipulálták-e vagy sem.

– Panaszlevelekből olyanok jutnak tudomásunkra, hogy megvették az autót hatvanezer kilométerrel, egyébként meg egy másik szervizben 260 ezer óraállásnál volt egy hónapja javítva. Amiről a hatóságnak tudomása van, nem tudunk ezzel érdemben mit kezdeni – jelentette ki a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének igazgatója, Markotányos Tivadar.

A Használtautó.hu elemzése szerint a szigorítás valószínűleg kevés lesz a piac megtisztításához. A szakportál gyakoribb adatrögzítést írna elő, és a belga példára hivatkozik. A Benelux államban nemcsak a műszaki vizsgánál és az autó eladásánál jegyzik fel az óraállást, hanem a legkisebb szerviznél is. Akár egy szűrőcserénél is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!