2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot

2017. július 21., péntek 21:17, frissítve: péntek 23:06

Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot. Az ünnepi istentisztelet szónokai azt hangoztatták, hogy a magyar nyelvű Biblia kinyomtatása a nemzeti öntudat egyik szimbóluma.

A vizsolyi református templomot a reformáció 500. évfordulója alkalmából nyilvánította történelmi emlékhellyé az Országgyűlés. A borsodi faluban nyomtatta ki a környék esperese, Károli Gáspár a magyarra fordított Bibliát 1590-ben. Vizsoly a magyar nemzet keresztyén gyökereinek szimbóluma – mondta a körzet parlamenti képviselője, aki maga is református lelkészként végzett.

„Annak ellenére, hogy itt nem volt sorsfordító csata, politikát befolyásoló találkozó, vagy éppen a történelem menetét megváltoztató eset. De ma olyan helyet jelölünk emlékhelynek, amelynek jelentősége mindezekkel felér, sőt túlmutat” – jelentette ki Hörcsik Szilárd országgyűlési képviselő.

A történelmi emlékhelyeket külön tábla jelzi, a vizsolyi templomban a sztélét Czibere Károly szociális államtitkár leplezte le. Ő szintén kálvinista, a református egyház szeretetszolgálatát vezette, mielőtt kormányzati szerepet vállalt.

„Ha rá tudunk emlékezni, ez is egy olyan szimbólum, ami máig szólóan megerősíti a nemzeti öntudatot, nemzeti identitásunkat, és a jövőre nézve is ez kisugárzik. Fontos, hogy ne csak egy emlék legyen a múltból, hanem egy felkiáltójel, ami elkísér bennünket, a nemzet megmaradásának, megerősödésének, gyarapodásának és megújulásának szimbóluma” – mondta a szociális államtitkár.

A sztélé nemcsak arra szolgál, hogy könnyen felismerhetők legyenek a történelmi emlékhelyek, hanem azok jelentőségéről is tájékoztatják az érdeklődőt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!