2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Törölték az orosz kódot a nemzeti konzultáció oldaláról

2017. április 9., vasárnap 12:06, frissítve: vasárnap 12:57

Egy nappal a felfedezése után törölték az orosz kódot a nemzeti konzultáció weboldaláról – fedezte fel a 444.hu. A portál szúrta ki tegnap azt is, hogy a Yandex cég fejlesztésével gyűjt statisztikai adatokat a kormány az internetes oldalon.

Mára az is nyilvánvalóvá vált, hogy orosz szerverekre juthatott el a kérdőívet kitöltők több személyes adata, illetve válaszaik első 255 karaktere is.

A Yandex egy orosz technológiai cég, amelynek a Google-hoz hasonló szolgáltatásai vannak. A társaság 2011-ben, a tőzsdei bevezetés előtt elismerte, hogy adatokat szolgáltatott felhasználóiról, köztük az ellenzéki politikusokat támogatókról az orosz titkosszolgálatnak.

A nemzeti konzultáció internetes oldalán egyébként a beleegyező nyilatkozat azt állította, hogy a kérdőívet kitöltők adatait harmadik féllel, külföldiekkel nem osztják meg.

Téma lesz a bizottságban

Az LMP a nemzetbiztonsági bizottság elé viszi az orosz kód kérdését, de tájékoztatást vár az ügyben a magyar polgári és nemzetbiztonsági szolgálatoktól a testület szocialista elnöke is.

„A hétfői nemzetbiztonsági bizottságon várhatóan már téma lesz ez az ügy, ugyanis haladéktalanul kérdéseket szeretnék intézni az illetékes szolgálatoknak azzal kapcsolatban, hogy miért választották ki ezt a programot, miért pont ezt használják, és nincsenek-e aggályaik azzal kapcsolatban, hogy a magyar választópolgároknak az adatai rossz helyen landolnak. Számomra egészen megdöbbentő hogy ezt a programot választották ki” – nyilatkozta Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja.

„Csupán a hatékonyságot szolgálta”

Az orosz kód kikapcsolása után a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben jelezte, hogy szerintük a nemzeti konzultáció internetes oldala minden tekintetben megfelel a törvényi előírásoknak. Azt hangoztatják, hogy a honlapon használt elemző eszköz csupán a hatékonyságot szolgálta – de tekintettel arra, hogy az „rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy a funkciót kapcsolják ki”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!