2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Törcsi: Alkotmányellenes az isztambuli egyezmény

2017. május 17., szerda 21:14

Ne ratifikálja az országgyűlés az isztambuli egyezményt – ezt kéri a kormánytól az Alapjogokért Központ.

A szervezet szerint azért nem szabad beterjeszteni a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményt, mert szerintük az része az EU vonatkozó lopakodó jogalkotásának. A kormány három éve aláírta az egyezményt, de nem teljesítette a benne foglaltakat. Ehhez ugyanis több jogszabályt, így a büntető törvénykönyvet is módosítani kellene.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ igazgatója a Newsroom című műsorunkban azt mondta, az egyezményben szereplő társadalmi nem fogalma alaptörvény-ellenes.

„Maga az elv, ami mellett ez az egyezmény síkra száll, az a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem, ami egy támogatandó cél. De hogyha a mélyére ásunk ennek az egyezménynek, az látszik ebből, ez egy gender egyezmény, és feltehetően alaptörvény-ellenes momentumai vannak. Egyrészt megteheti a kormány, hogy bizonyos rendelkezéseihez fenntartásokat fűz, másfelől pedig ez a bizottság, ami megvizsgálja, juthat arra a következtetésre, hogy valóban olyan súlyos, alaptörvény-ellenes pontjai vannak, ami miatt nem lehet ratifikálni ezt Magyarországon” – véli Törcsi Péter.

Tekintse meg a teljes interjút!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!