2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Tömött sorokban várták a meleg ételt a nélkülözők a Blahán

2017. április 17., hétfő 16:07, frissítve: hétfő 16:07

Több százan álltak sorba meleg ételért a Blaha Lujza téren, a rászorulók huszonkétféle élelmiszerből álló bőségcsomagot is kaptak.

Paprikás krumplival vendégelték meg a rászorulókat a Blaha Lujza téren. A nélkülözők tömött sorokban várták, hogy húsvéthétfőn meleg ételhez jussanak.

– Máskor is ki szoktak jönni, ha van ilyen ételosztás?
– Igen. Karácsonykor szoktunk jönni, mert szegénység van. Sajnos… – mondta egy hölgy.

Szinte bármely életkorban vagy élethelyzetben előfordulhat, hogy valaki egzisztenciális válságba kerül, mondják a szervezők, akik szerint a már négynapossá vált húsvéti ünnep sokaknak csak a túlélésről szól.

„A húsvét ugyanolyan ünnep, mint a karácsony. Ilyenkor az emberek szeretnek összegyűlni, együtt a szeretteikkel leülni az asztal mellé. Mi fontosnak tartjuk, hogy azokra is gondoljunk, akik nem tudnak a bevásárlóközpontokban több tízezer forintért bevásárolni, hanem igazából nekik ez is a nélkülözésről, az éhínségről szól. Ezért szeretnénk hozzájárulni egy tál étellel és egy nagy élelmiszercsomaggal az ünnepükhöz” – fogalmazott Szilaj Péterné, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének a szóvivője.

1600 adag paprikás krumpli, kovászos uborka és epres desszert fogyott el. A rászorulók emellett tartós élelmiszerekből álló csomagot is kaptak. A kisnyugdíjasoknak jelentős tartalékot jelent a bőségcsomag, amelyben például liszt és cukor is volt.

„Én mindennek örülök, mert mindent fel tudok használni. 78 ezer forintos nyugdíjból élek… Ez nagyon jó, nagyon jó. Sok segítség. Meg szoktam köszönni, és hálát adok a jó Istennek, hogy ki tudtam így jönni” – fogalmazott egy idősebb asszony.

Két óra alatt elkapkodták az ötszáz adag ingyenebédet
Aki kérte, a tál meleg étel mellé ruhaadományt is kapott a budapesti VIII. kerületben tartott Rászorulók húsvétján vasárnap. Részletek >>>

A kilátástalanná vált élethelyzetekben az embereknek a biztonságérzete is sérül, ezért lelkisegély-szolgálatot is biztosítottak számukra. Sokuknak az önkéntesség segít.

„Sokakat az ellátottak közül, hogy ne töltsék üresen és céltalanul a napjaikat, bevonunk segítőként. Bevonjuk: jöjjenek, segítsenek pakolni, segítsenek az ételosztások helyszínén szemetet szedni, kanalat osztani stb. Nagyon szokták értékelni ezeket a lehetőségeket, mert így végre ők is hasznosnak érezhetik magukat, érezhetik azt, hogy ők is tudnak adni. Nem csak kérnek” – emelte ki Somogyiné Simon Viola szociális munkás.

A segélyszervezetek többsége az adók felajánlott egy százalékából fedezi kiadásait.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!