2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Tömeges kirúgások miatt sztrájkolhatnak

2017. augusztus 13., vasárnap 17:00, frissítve: vasárnap 17:44

A vasúti dolgozók szakszervezete szerint el akarják bocsátani a büfékocsikban dolgozók egy részét. Azt mondják: ha a vasúttársaság nem tesz le a tervéről, szeptembertől sztrájkolni fognak. A MÁV-nál állítják: szó sincs elbocsátásokról.

Leginkább már csak a nemzetközi járatokon üzemeltet büfé- és hálókocsit a MÁV, de az egyik vasutas-szakszervezet, a VDSZSZ szerint most ezeket is megszüntetné, emiatt pedig azok, akik ott dolgoznak, utcára kerülhetnek.

„A munkáltató 40-50 ember munkahelyét a MÁV utasellátó központnál kívánja megszüntetni azáltal, hogy több vonatból kiveszi az étkező-, illetve fekvő-háló kocsijait. Nyilvánvalóan szükségtelenné válik, hogy az ott szolgálatot teljesítő személyzet tovább is foglalkoztatva legyen” – mondta Bárány Balázs alelnök.

A VDSZSZ-nél azt elismerik, hivatalosan ők se tudnak elbocsátásokról, de ha a MÁV mégis ilyet tervez, akkor sztrájkolni fognak. Ennek az lenne a következménye, hogy az utasok a munkabeszüntetés idején nem tudnák használni a büfé- és a hálókocsikat.

A vasutasok egy másik szakszervezete szerint nem lesznek elbocsátások. Korábban ugyanis megállapodás született arról, hogy egyetlen vasutasnak sem szüntetik meg a munkahelyét, ezért szerintük a VDSZSZ-nek nincs oka aggodalomra. Azt mondják, ha úgy alakulna, hogy megszüntetik is a büfékocsikat, az ott dolgozók kaphatnak más munkát.

„Az elmúlt években minden hónapban megjelent olyan hír, hogy a MÁV-nál létszámhiány van, hát hogyne lehetne átképezni őket! És erről szól a megállapodásunk, hogy senki nem kerül az utcára. Nyilván vállalni kell, hogy más munkahelyre fog menni, vagy más tevékenységet kell végeznie. Mindenkinek a képzettsége és a végzettsége szerinti munkakört kell találni” – jelentette ki a Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Meleg János.

A VDSZSZ sztrájkjához egyelőre nem terveznek csatlakozni.

Kerestük a MÁV-ot is, de nem nyilatkoztak. Egy levelet küldtek, amelyben azt írták, nem jelentettek be csoportos létszámleépítést. Szerintük a VDSZSZ nyilatkozata nem tényszerű és nem valós. Hozzátették, a tárgyalások folynak, így az sem kizárt, hogy elmennek a holnap 10 órai megbeszélésre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!