2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Tömeges felmondás a Zsolnay Porcelánmanufaktúránál

2016. június 7., kedd 15:16, frissítve: kedd 17:18

Újabb lépés a Zsolnay Porcelánmanufaktúra többségi külföldi tulajdonosának kiszorításáért. A cég dolgozói tömegesen mondtak fel azonnali hatállyal. 130-an álltak fel, és mentek át a pécsi önkormányzat által nemrégiben alapított kft.-hez. A hivatalos magyarázat szerint a város azért alapította a céget, hogy ne kelljen bezárni a manufaktúrát, ha a gyárat jelenleg üzemeltető céget felszámolják. A Zsolnayt egy kormányközeli építőipari cég egyébként már kinézte magának.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 150 dolgozójából 130 mondott fel azonnali hatállyal. A pécsi önkormányzat frissen alapított cége, a Ledina Kerámia Kft. valamennyiüket átveszi.

„Mindenre számítunk gyakorlatilag. Tehát a fenyegetőzéstől a hízelgésen keresztül mindent várunk. Pereket várunk, feljelentéseket várunk, de minden ilyen eljárásnak nézünk elébe, és miután mi úgy gondoljuk, hogy az igazság a mi oldalunkon áll, tehát se a dolgozókat, se a Ledinát különösebben nem érheti ebből probléma” – mondta a Pécsi Önkormányzat jogi képviselője, Szabó István.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa jelenleg egy szír üzletember, kisebbségi tulajdonosa pedig az önkormányzat, a tulajdonosok viszonya azonban megromlott. A város arra számít, hogy a céget heteken belül felszámolják. A Ledina Kft.-t az önkormányzat hivatalosan azért alapította, hogy tovább működtesse a gyárat, ha a Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolását elrendelik. A Zsolnayt egy kormányközeli építőipari cég már kinézte magának.

„Nyilván hogyha a vevő jelentkezik, akkor a kft. nem megkerülhető partner lesz ebben a tárgyalási pozícióban. Nyilván a tárgyalások vagy a különböző üzleti megfontolások sok mindent meghatároznak. Egyet le lehet szögezni, a város érdekei nem sérülnek” – hangsúlyozta Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Sajtóhírek szerint a Zsolnay legértékesebb vagyonát, a márkanevet a frissen alapított Ledina Kft. szerezheti meg a gyárat jelenleg üzemeltető cég felszámolása esetén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!