2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Tologatják – Krónikus osztály helyett szakápolási otthon jöhet

2016. március 26., szombat 17:46, frissítve: vasárnap 13:40

A kórházak krónikus osztályai helyett a jövőben szakápolási otthonokban látnák el azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra. A krónikus ágyak nagyrészén ugyanis szociális ellátás folyik, ezeket a kapacitásokat az egészségügyi államtitkár átadná a szociális szférának. Ónodi-Szűcs Zoltán azt reméli, hogy csak a feladatot kell átadni, a forrás az egészségügyben maradhat.

2007-ben tucatnyi kórházban számolta fel a gyógyítást a Gyurcsány-kormány, az egyik a budapesti Szent Rókus Kórház volt, csak a szemészeten negyven ember munkája szűnt meg. A Rókus azóta is rehabilitációs kórházként működik. A krónikus belgyógyászati osztályon, amelyet a köznyelv csak elfekvőként emleget, 75 ágy van. Ezektől az ágyaktól elbúcsúzhat a kórház.

„Azok az ágyak, amelyek jelenleg nem egészségügyi ellátásra szolgálnak, hanem szociális célból működnek, azokat szeretnénk átadni oda, ahová valók, a szociális ellátórendszerhez. Ez azt jelenti, hogy néhány ezer ágy, ami eddig nem ezt a célt szolgálta, az át fog kerülni egy másik fenntartóhoz. A pontos számot nyilván nem tudom még önnek most megmondani, a terveink szerint ebben az évben háromezer ágy az érintett, és az ezzel elmenő költség az ugyan el fog menni tőlünk, de a bevételi oldal az alapban fog maradni, tehát ezt a forrást, amely megtakarítódik, azt újra fel lehet majd használni a többi kórház számára” – jelentette ki Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár.

Az egészségügyi államtitkár javaslatával egyetért a szociális államtitkár. „Készült egy olyan szakmai terv az államtitkárságon, ami létrehozná az idősellátáson belül azt az új ellátástípust, amit szakápolási intézetnek vagy szakápolási férőhelynek nevezünk, ahol egy többletlétszámmal, többlet szakápolói létszámmal, többlet eszközrendszerrel biztosítani tudjuk az intenzívebb ellátást igénylők számára is az ápolás-gondozást, és ennek kapcsán merült fel az a kérdés, hogy az ehhez az ellátástípushoz rendkívül közel álló, jelenleg a kórházakban zajló krónikus ellátás kapcsán hogyan lehet közelebb hozni ezt a két rendszert, hogyan lehet közelíteni, hiszen szakmai tartalmát tekintve nagyon közeli ez a két ellátástípus” – hívta fel a figyelmet Czibere Károly szociális államtitkár.

A krónikus belgyógyászati osztályokon ápolt betegek egy része nem szorul orvosi ellátásra. Ezt a Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete sem vitatja. „Nagyon sok család más megoldás híján arra kényszerül, hogy beadja idős hozzátartozóját ilyen osztályokra, ahol – beszéljünk nyíltan – akár befizetéssel, akár zsebre fizetéssel egy nagyon komoly jövedelem keletkezik” – mutatott rá Cser Ágnes, a szakszervezet elnöke.

Az érintett egészségügyi dolgozók munkájára a jövőben is szükség lesz az érdekképviselet szerint. „Az elöregedés miatt ez a feladat és ennek a feladatnak az igénye és az ellátás iránti igény folyamatosan nő. Elképzelhetetlen, hogy ez létszámleépítéssel járjon. Tehát akik jelenleg kórházi körülmények között gondozzák és ápolják ezeket a betegeket, nem kell hogy féljenek” – hangsúlyozta Cser Ágnes.

A kórházak krónikus osztályain összesen 27 ezer ágy van az országban, az öregotthonok pedig 50 ezer férőhellyel működnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!