2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tokaji borászatra tette rá a kezét Mészáros

2017. március 14., kedd 03:27, frissítve: kedd 09:49

Személyesen vette át Mészáros Lőrinc annak a tokaji borászatnak a testvércégét, amelyet családi vállalkozása tavaly év végén szerzett meg – írja az Átlátszó. A felcsúti polgármester így már három tokaji borászat közvetett vagy közvetlen tulajdonosa.

Az Átlátszó a friss Cégközlönyre hivatkozva írta meg, hogy Mészáros Lőrinc személyesen vette át a Dereszla Kft.-ből 2013-ban kivált Dereszla Sparkling Kft.-t. A tokaji borászat korábban a francia Sopalia Holdingé volt, de 2013-ig érdekelt volt benne a Kulcsár-ügyben emlegetett betonutas üzletember, Dunai György is.

Mészáros Lőrinc agrárcége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. még két tokaji borászatnak, a Henye és a Tokaj-Major Kft.-kben is tulajdonosa lett a közelmúltban, így Mészárosnak már három cége is van a borvidéken.

A Mészárosék családi cégeként indult Búzakalász 66-nak nem ez volt mostanában az egyetlen agráripari beruházása, februárban bevásárolta magát a Hidashát-Csabatáj agrárcégcsoportba is. A csoport korábban a bedőlt Buda-Cash vagyona volt; beletartoznak többek között tojás- és tejtermelő birtokok, valamint egy 17 szobás, wellnessrészleggel és étteremmel felszerelt vadászkastély is.

Az Átlátszó szerint a befektetés egyelőre inkább presztízsértékűnek tűnik, mivel az átvett borászcégek szerény, néhány milliós profittal működtek. Az oknyomozó portál megjegyzi: nem ez az első eset, hogy az Orbán-kormányhoz közeli személyek a tokaji borászatban szereznek pozíciókat. Példaként említik Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövetet, aki Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak volt az üzletfele Hegyalján. Valaki pedig Lázár János két kiskorú fia nevére vásárolt szőlőföldeket a történelmi borvidéken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!