2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Sorozatos tiltakozások Gulyás Márton esete kapcsán

2017. április 12., szerda 15:02, frissítve: szerda 17:42

Több ellenzéki aktivistát és pártot is feldühített a hétfői tüntetésről elvitt, és őrizetbe vett Gulyás Márton esete. Szerdán többen is kisebb megmozdulást tartottak az aktivista mellett, akit azért tartanak bent a Gyorskocsi utcai fogdában, mert festékes flakont dobott a Sándor-palota felé.

Maria Koosh is kint volt a demonstráción, barátjával szintén festékes palackot dobtak a Sándor-palota felé, másnap a férfit lakásukból vitték el a rendőrök – ugyanezért Gulyást a helyszínen előállítottál, és 72 órára őrizetbe vették. „Természetesen mindenben együttműködtünk. Elvitték Gergőt, de azt mondták, hogy csak kihallgatják Marcival kapcsolatban, ez nem tarthat tovább 3-4 óránál, legkésőbb délután kint kellett volna lennie. Vártam, hogy írjon, de nem írt, és elkezdtem pánikolni, és írtam az ismerőseimnek” – mondta a lány a 444.hu-nak.

A Párbeszéd aktivistái „Állítsuk meg Moszkvát” feliratú matricákat ragasztottak az orosz nagykövetség épületére. A párt szerint az ellenzék megfélemlítése a putyini módszereket idézi. A párt aktivistái ellen is szabálysértési eljárás indulhat, ugyanis Tordai Bence és társa engedély nélkül lépte át a nagykövetség bejáratát.

Az együtt tiltakozásul tojással dobálta meg a Gyorskocsi utcai fogdát. A rendőrség végül garázdaság vétsége miatt indít büntetőeljárást az Együtt-aktivisták és Juhász Péter pártelnök ellen. „Nevetségesnek tartjuk, hogy 72 órára valakit benn tartanak azért, mert a politikai véleményét egy festékes flakon eldobásával fejezte ki, sokkal vérlázítóbb szerintünk az, hogy Áder János aláírta a törvényt, és drukkolunk, hogy minél többen legyenek, akik kifejezik a véleményüket ezzel kapcsolatban” – mondta Juhász az akció után.

A Fidesz szerint a rendőrség a szabályoknak megfelelően jár el. Gulyás Gergely szerint 2017-ben a rendőri fellépés semmilyen kivetnivalót nem hagy maga után, majd 2006-tal vont párhuzamot.

A frakcióvezető-helyettes kifejtette: nem kétséges, hogy az az illető, akit bármilyen rendőri intézkedés alá vontak, az szabálysértést vagy bűncselekményt követett el. „A rendőrség üldözi a bűnt, ez a feladata, törvényi kötelezettsége.” A fideszes politikus általános megállapításként megjegyezte, „hogy a teljes politikai elfogultságát ezeknek a szervezeteknek és írásoknak mi sem mutatja jobban, hogy Magyarországon volt olyan időszak, már a demokrácia után, amikor nem lehetett szabadon tüntetni, és egyébként semmilyen bűncselekményt el nem követő személyeknek a szemét lőtték ki, amikor tömegesen vittek embereket előzetes letartóztatásba, és ott térdeltették meztelenül.” Gulyás szerint ilyen most nincs, ugyanis a rendőrség kiemelkedő színvonalon végzi a dolgát, „semmilyen provokációnak nem ül fel, a legvállalhatatlanabb szlogenek és támadások közepette sem”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!