2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Toborzás: „Ne zsarolják a közmunkásokat”

2016. július 25., hétfő 17:26, frissítve: hétfő 19:49

Közmunkásokat köteleznek sorkatonai szolgálatra Győrben – írja a Kisalföld. Győr-Moson-Sopron megyei közmunkások levelet kaptak, amelyben az áll: ha nem jelennek meg a honvédség sorozásán, akkor hónapokra elesnek mostani munkájuktól. Szintén elveszik a közmunkát azoktól, akik nem fogadják el a felajánlott állást. Akit alkalmasnak találnak a toborzáson, az szerződéses katona lesz. A szakminisztériumok tájékoztatása szerint azonban senkit nem érhet hátrány azért, ha nem jelenik meg a toborzáson.

Boráros Árpád közmunkásként dolgozik, falugondozással keres havonta 52 ezer forintot. A 46 éves férfi fél szemére vak, így korábban sem sorozták be katonának. Most azonban mégis meg kell jelennie a toborzáson. Erről levélben kapott értesítést. „Hát arról szól, hogy csütörtök egy órakor meg kell jelennünk ottan, mert ha nem, akkor ezt a közmunkásállást is elvonják tőlünk, meg a többi ilyen munkanélküli-segélyt, mindent. Lényegében én ezt vettem ki belőle” – nyilatkozta a férfi.

A 26 éves Farkas Róbert is elmegy a toborzásra. Fél, hogy ha nem teszi, akkor elveszíti kéthavi járandóságát. A levélben ugyanis azt írják, hogy hónapokra kizárhatják a közmunkaprogramból azt, aki nem él a felajánlott lehetőséggel. „Hogyha nem jelennék meg, akkor 100 ezer forintos kiesésből… vagy pénztől esnék el, hogyha két hónapig nem dolgoznék például itt” – mondta a közmunkás.

Az MSZP nyílt zsarolásnak tartja az egyébként önkéntes szolgálat kötelezővé tételét.

„Magyarországnak egy professzionális, jól fizetett haderőre van szüksége, nem pedig egy sorozott tömeghadseregre. Nem ezek az idők járnak. Egyértelmű, hogy a közmunkásoknak megfelelő piaci munkahelyeket kell biztosítson a magyar kormány, nem pedig zsarolni őket és így feltölteni a honvédségnek azt az óriási létszámhiányát, amely az elmúlt évek alatt az Orbán-kormány miatt alakult ki” – jelentette ki Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő.

„Azok tudják ellátni Magyarország védelmét, akik ezt szívügyüknek is érzik” – reagált Szilágyi György. A Jobbik közmunkások kötelező toborzása helyett inkább a Magyar Gárdához hasonló önkénteseket építené be rendvédelmi szervezetekbe.

„Gondoljunk csak mondjuk a Magyar Gárdára. Önkéntesen, saját pénzből, maguk tankolva, fölajánlva a segítségüket és éjt nappallá téve ott voltak a gátakon. Mi úgy érezzük, hogy ezeket a civil szervezeteket is sokkal jobban meg kellene becsülni, és integrálni kellene valamilyen szinten az állami körforgásba” – tette hozzá a jobbikos politikus.

A közmunkaprogramot irányító Belügyminisztérium a Hír TV kérdésére azt írta: akik nem vesznek részt a toborzáson, illetve nem élnek a jelentkezési lehetőséggel, semmiféle hátrányt nem szenvednek el. Korábban a honvédelmi tárca is azt közölte, hogy a sorozáson önkéntes a részvétel. Arra viszont egyik helyről sem kaptunk választ, hogy akkor miért kaptak egyesek ezzel ellentétes tartalmú üzenetet Győr-Moson-Sopron megyében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!