2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Többmilliós kár, 15 sérült rendőr a garázda tüntetések mérlege

Az ellenzék félrevezeti az embereket, ezért vannak a tüntetések - mondta a kormányszóvivő. Hollik István hozzátette: demokráciában élünk úgyhogy lehet tüntetni, de nem mindegy, hogy ezt hogyan teszik az emberek. Eddig az erőszakos demonstrációkban 15 rendőr sebesült meg és milliós károk keletkeztek. Az első ítéleteket a bíróság már meghozta. Egy embert több száz óra közmunkára, egy másikat pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

  • Többmilliós kár, 15 sérült rendőr a garázda tüntetések mérlege

Múlt hét szerdán kezdődtek azok a tüntetések, amelyeket az ellenzéki pártok szerveztek, miután a parlamentben csak botrányos körülmények között sikerült elfogadnia az országgyűlésnek a túlórát szabályzó törvényt. Akkor a tüntetők üvegeket, petárdákat és füstgránátokat hajigáltak az Országházra és az épületet védő rendőrökre. A tömeg ellen könnygázt is be kellett vetni.

A tüntetők keresztényellenes jelszavakat kiabáltak és megdobálták az ország karácsonyfáját is, valamint megrongálták a fa köré szánkókból felállított kerítést. Néhányat fel is gyújtottak, többet pedig elvittek.

Csütörtökön újabb tüntetést szerveztek. Többen a rendőrsorfallal szemben állva provokálták az egyenruhásokat. Ismét repültek a sörös üvegek, térkövek és füstbombák is. Mivel a hatóságok többszöri felszólítására sem hagyták abba a rendzavarást, a rendőrök újból könnygázt vetettek be.

Vasárnap a demonstrálók az MTVA székházához vonultak, tizenhárom ellenzéki képviselő az épületbe bejutva az éjszakát is ott töltötte. A politikusok azt mondták: addig nem jönnek ki, amíg élő adásban nem mondhatják el követeléseiket. A képviselők folyamatosan zavarták a közmédia működését és a dolgozók munkáját, próbáltak bejutni a stúdióba is, de céljukat nem sikerült elérniük. Végül hétfő este elhagyták az épületet és csatlakoztak a székház előtt tüntetőkhöz.

atmo: Szevasztok Korózs Lajos vagyok szocialista képviselő, parlamenti forradalmár

az MSZP elnöke arról beszélt, hogy csapataik országszerte harcban állnak. Később a tüntetők gyújtogatni kezdtek a közmédia épülete előtt, ezeket a rendőröknek sikerült eloltaniuk. Itt egy tüntetőt állítottak elő. A 20 éves férfi üveggel dobálta meg a rendőröket miután véget ért a tüntetés bejelentett része.

A kormányszóvivő szerint nem lennének tüntetések, ha az ellenzék nem vezetné félre az embereket. Hollik István hozzátette: demokráciában élünk úgyhogy lehet tüntetni, de nem mindegy, hogyan teszik ezt az emberek.

Kifejezetten sajnáljuk, hogy az elmúlt napok agresszív és vandál cselekményei után tegnap este újabb vandalizmusra került sor, hiszen füstbombákat dobtak a köztársasági elnök hivatalának épületére. A kormány továbbra is megkér mindenkit, hogy ha tüntet – él ezzel az alkotmányos jogával – akkor a törvényeket tartsa be– nyilatkozta a kormányszóvivő.

Az előállított tüntetők között több bűnözőt azonosított a rendőrség. A hatóság kiadott egy közleményt, amelyben azt írják: van, aki kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt volt elítélve, de olyan is van, aki kocsit lopott. Az elmúlt hetek tüntetésein több mint 60 embert állítottak elő, akik közül kettőt már el is ítéltek. Az egyiket száz óra közmunkára, a másik felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A demonstrációk során eddig 15 rendőr sérült meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer Zsolt: Szemben az erőszakkal

Bayer Zsolt: Szemben az erőszakkal

Jöjjön mindenki június elsején, mert ha valamikor, hát most nem pusztán a kormány mellett kell kiállnunk, hanem az életünk mellett – írja Bayer Zsolt a Magyar Nemzeten megjelent véleménycikkében, amelyet változtatások nélkül közlünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Orbán Viktor nem mond igazat, nem igaz, hogy baloldali aktivista lőtt Ficóra […] a merénylőt sokkal inkább nacionalistának, jobboldalinak lehetne nevezni – bizonygatta Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán, ezzel igyekezett elhatárolni a saját politikai szekértáborától a szlovák kormányfőre fegyverrel támadó férfit.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!